Запис Детальніше

Морфологічна та біохімічна оцінка кролятини залежно від віку забою

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Морфологічна та біохімічна оцінка кролятини залежно від віку забою
Морфологическая и
биохимическая оценка крольчатины в зависимости от возраста
забоя.
Morphological and biochemical
evaluation rabbits depending on the age of slaughter.
 
Creator Коцюбенко, Ганна Анатоліївна
Коцюбенко, Анна Анатольевна
Kotsyubenko, Anna
Погорєлова, А. О.
Погорелова, А. О.
Pogorelova, A.
 
Subject кролятина
тушка
біохімічний склад
морфологічний склад
жирокислотний склад
крольчатина
биохимический состав
морфологический состав
жирокислотный состав
rabbit
bird
biochemical composition
morphological structure
composition zhyrokyslotnyy
 
Description Проведено аналіз виходу продуктів забою кролів у різному віці.
Отримано дані про амінокислотний та ліпідний склад м’яса кролів.
Доведено вірогідну різницю біохімічного та морфологічного складу
кролятини залежно від віку забою. Найбільш цінне за амінокислотним
та жирокислотним складом м’ясо повновікових кролів та молодняку,
забитого у 120-денному віці. У м’ясі дорослих кролів збільшується
кількість жиру у 3,1 рази та на 13,7% зменшується кількість вологи у
порівнянні із 90-денним молодняком.
Проведен анализ выхода продуктов забоя кролей в разном
возрасте. Получены данные аминокислотного и липидного состава мяса
кролей. Доказана достоверная разница биохимического и
морфологического состава крольчатины в зависимости от возраста
забоя. Наиболее ценное за аминокислотным и жирокислотним составом мясо полновозрастных кролей и молодняка забитого в 120-дневном
возрасте. В мясе взрослых кролей увеличивается количество жира в 3,1
раза и на 13,7% уменьшается количество влаги в сравнении с 90-
дневным молодняком.
Providing the population with food products of high quality in modern
society is one of the most important tasks. The main role in solving this
problem plays an intensive development of livestock including rabbits.
The analysis of product yield rabbits slaughtered at different ages. The
data on lipid and amino acid composition of meat rabbits. Proved significant
difference biochemical and morphological structure rabbit, depending on the
age of slaughter. The most valuable for the amino acid composition of meat
and zhyrokyslotnym povnovikovyh rabbits and calves slaughtered in the 120-
day age. In adult rabbit meat increases fat in 3. 1 times and 13. 7% decreases
the amount of water compared to the 90-day youngsters.
Accordingly, it should be that of age in rabbits significantly change the
amount of meat and internal fat. Value is the share of physiological systems is
almost unchanged over the life of the animal. The most complete chemical
composition of a rabbit and the fat in rabbits, which reached its full
physiological development. With nastavannyam physiological maturity, the
carcass of rabbits zhyrokyslotnyy composition changes in the direction of
increasing the number of fatty acids.
Growing rabbits in units "Rabbitaks-8" allows you to receive high-quality,
environmentally friendly rabbit. In the future we plan to investigate the effect
of sex and castration on the biochemical composition of different ages in rabbit
slaughter.
 
Date 2017-02-20T10:57:21Z
2017-02-20T10:57:21Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Погорєлова А. О. Морфологічна та біохімічна оцінка кролятини залежно від віку забою / А. О. Погорєлова, Г. А. Коцюбенко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89), Ч. 1. - С. 191-198.
http://hdl.handle.net/123456789/1963
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет