Запис Детальніше

Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов убоя у крупного рогатого скота при заболевании хламидиозом

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов убоя у крупного рогатого скота при заболевании хламидиозом
Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою
великої рогатої худоби при захворюванні на хламідіоз.
Veterinary-sanitary examinationof products of backwall
of cattle is at the disease of chlamydia.
 
Creator Фомченко, И. В.
Фомченко, I. В.
Fomchenko, I.
 
Subject ветеринарно-санитарная экспертиза
хламидиоз
крупный рогатый скот
ветеринарно-санітарна експертиза
хламідіоз
велика рогата худоба
Veterinary-sanitary examination
chlamydia
cattle
 
Description В связи с длительным (1,5 - 9 мес. ) персистированием хламидии
в паренхиматозных органах в целях предупреждения инфицирова-
ния людей и распространения возбудителя хламидиоза убой больных
животных следует производить на санитарной бойне или в убойном
цехе в конце смены с соблюдением мер личной профилактики и по-
следующей дезинфекции помещения, оборудования, инвентаря и ин-
струментов.
У зв'язку з тривалим (1,5 - 9 міс.) персистируванням хламідії в паренхіма-
тозних органах: з метою попередження інфікування людей і розповсюдження збудника хламідіоза забій хворих тварин слід проводити на санітарній бійні або в забійному цеху наприкінці зміни з дотриманням заходів особистої профілактики і подальшої дезинфекції приміщення, устаткування, обладнання та інструментів.
It is set as a result of researches, that on the indexes of activity of enzyme of
peroxidaza and presence in meat of products of primary disintegration of proteins meat of healthy animals and cows did not differentiate with the defeats of liver. Side by side with this, substantial distinctions were marked in the indexes of reaction of environment (рН), so an index of рН meat from animals with the defeats of liver was 6,5+0,19, that it is peculiar for meat of sick animals. The concentration of hydrogen ions was constantly higher in the process of ripening as compared to control on 0,2 units, that specified on lowering of maintenance of glycogen in muscular fabric of sick cows. The decline of activity of peroxidaza was marked at the same time. A formol reaction and reaction with a blue vitriol gave doubtful results. These data
straight specify on not high quality of the beef, got from animals patient with a
clamidiosis. In meat of animals of patients by a clamidiosis maintenance of toxic elements and radionukliotids less PDK.
The analysis of data showed, iron in meat of healthy animals on 10% higher,
than for animals at that a clamidiosis is set. The table of contents of Niacinum
in meat of patients of animals makes 4,96 mgs/of 100гр, that below than his
maintenance in meat healthy on 0,16 mgs/100 g. Fats behave to the major
organic components of meat . They stipulate a food and power value, give
meat peculiar to him taste and aroma. For animals at that a clamidiosis is set
temperature of hardening below on 2,6° With and iodic number below on 1,0. It is related to operating of causative agent of clamidiosis on the organism of animals. Thus, meat and internal organs are got from animals at that a clamidiosis is set by serum and behaves a microscopic method to semi-condemned, and in connection with protracted The long (1. 5-9 mon. ) persistence сhlamydia in parenchymatous organs: in order to prevent human infection prevention and spread the pathogen chlamydia slaughtering sick animals should produce sanitary blowing massacre or slaughter shop at the end of a shift in a personal рro prevention and subsequent disinfection of premises, equipment, inventory and сhase tools.
 
Date 2017-03-01T08:07:08Z
2017-03-01T08:07:08Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Фомченко И. В. Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов убоя у крупного рогатого скота при заболевании хламидиозом / И. В. Фомченко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2. - С. 133-142.
http://hdl.handle.net/123456789/1971
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет