Запис Детальніше

Вплив кормової добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні показники свинини

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив кормової добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні показники свинини
Влияние кормовой добавки «Био Плюс 2Б» на качественные показатели свинины.
Effect of feed supplement «Bio Plus 2B» for high quality
pork.
 
Creator Шебанін, Петро Олексійович
Шебанин, Петр Алексеевич
Shebanin, Petro
 
Subject свині
пробіотик
фізико-хімічні властивості м’яса свиней
дегустаційна оцінка свинини
pigs
probiotic
physicochemical properties of pork
a tasting of pork
свиньи
пробиотик
физико-химические свойства мяса свиней
дегустационная оценка свинины
 
Description Наведено результати дослідження впливу пробіотичної добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні властивості м'яса свинини, отриманої від трипородного молодняку. Встановлено, що якість м’яса свиней піддослідних груп відповідає вимогам норм і, залежно від наявності в
раціоні годівлі пробіотику, має специфічні властивості. Використання
пробіотичної добавки дало можливість отримати покращенні фізико-
хімічні та хімічні властивості м’язової тканини, які підвищують смакові
та поживні якості м’яса.
В статье представлено влияние пробиотической добавки «Био Плюс 2Б»
на качественные свойства мяса свинины, полученной от трехпородного молодняка. Установлено, что качество мяса свиней подопытных групп соответствует
требованиям норм и имеет специфические свойства. Использование пробиотической добавки дало возможность получить улучшенные физико-химичес-
кие и химические свойства мышечной ткани, которые повышают вкусовые и
питательные качества мяса.
Nowadays is a total ban on use of antibiotics and hormonal growth promoters.
In this context, acquire the importance of research aimed at studying the influence
of enzymes, pre- and probiotics, etc., on the productivity of pigs, which is a priority
range of tasks, including in conditions of European integration.
In this regard, the purpose of our research is the study of the effect of feed
supplement «Bio Plus 2B» on the physico-chemical and chemical characteristics of
meat of pigs, as well as conducting the tasting and the organoleptic evaluation of
meat-fat products.
Analysis of the results of studies of the active acidity of muscle tissue of
experimental animals have shown that violations of the process of maturation of
carcasses was not detected.
When pre-slaughter weight 100-120 kg statistically significant differences in
the content of both moisture and dry matter of the longest muscle of the back,
between animals of test groups were not found. Meat obtained from pigs, which
in addition to the basic diet consumed probiotic product on fat was inferior to the
meat of animals which received the basic diet of 0,41 and 0,36% (P>0,95) in the
feed to live weight of 100 and 120 kg respectively.
Cooked meat of pigs of experimental groups has an excellent appearance,
strong smell, very delicious, with a delicate texture. Overall assessment of the
quality of the broth is also quite high. It should also be noted that no foreign odors
or flavors after use of probiotic in the experimental group was not registered.
The meat quality of pigs of experimental groups complies with the requirements
of the rules and, depending on the availability in the diet of probiotic, has specific
properties. Thus, the use of living spore cultures in the form of a preparation «Bio
Plus 2B» influenced the improvement of physical-chemical and chemical properties
of muscle tissue that improve taste and nutritional quality of meat.
 
Date 2017-05-19T09:55:29Z
2017-05-19T09:55:29Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Шебанін П. О. Вплив кормової добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні показники свинини / П. О. Шебанін // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2. - С. 171-178.
http://hdl.handle.net/123456789/1989
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет