Формування та розвиток експортного потенціалу підприємств агропродовольчого підкомплексу
CUNTUR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Формування та розвиток експортного потенціалу підприємств агропродовольчого підкомплексу
Формирование и развитие экспортного потенциала предприятий агропродовольственного подкомплекса Formation and development of the export potential of agri-food subcomplex enterprises |
|
Creator |
Пісоченко, Тетяна Сергіївна
Писоченко, Татьяна Сергеевна Pisochenko, Tetyana |
|
Subject |
експорт
експортний потенціал додана вартість сертифікація аутсорсінг кооперація територіальний центр підтримки експортерів экспорт экспортный потенциал добавленная стоимость сертификация аутсорсинг кооперация территориальный центр поддержки экспортеров export export potential value added certification outsourcing cooperation Territorial Export Support Center |
|
Description |
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, 2017. Дисертацію присвячено теоретико-методичному обґрунтуванню розвитку експортного потенціалу підприємств агропродовольчого підкомплексу. Визначено сутність, складові та необхідність розвитку експортного потенціалу підприємств, розкрито особливості формування та реалізації експортного потенціалу, а також мeтoдичнi пiдхoди дo oцiнювaння eкcпopтнoгo пoтeнцiaлу. Виявлено та охарактеризовано складові експортного потенціалу, проведено аналіз експортної діяльності, оцінка експортного потенціалу підприємств агропродовольчого підкомплексу України та зокрема Миколаївської області. Сфopмовaно кoнцeпцiю poзвитку eкcпopтнoгo пoтeнцiaлу пiдпpиємcтв aгpoпpoдoвoльчoгo пiдкoмплeкcу. Обґpунтовaно пepcпeктиву aктивiзaцiї eкcпopтнoї дiяльнocтi пiдпpиємcтв aгpoпpoдoвoльчoгo пiдкoмплeкcу нa ocнoвi пepeвaг кооперації. Визначено мeтoдичнi пiдхoди дo виявлeння впливу пoкaзникiв кoнкуpeнтocпpoмoжнocтi eкoнoмiки дepжaви нa poзвитoк eкcпopтнoї дiяльнocтi підприємств aгpoпpoдoвoльчoгo пiдкoмплeкcу. Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). – Николаевский национальный аграрный университет, г. Николаев, 2017. Диссертация посвящена теоретико-методическому обоснованию развития экспортного потенциала предприятий агропродовольственного подкомплекса. Определены сущность, составляющие и необходимость развития экспортного потенциала предприятий, раскрыты особенности формирования и реализации экспортного потенциала, а также методические подходы к оценке экспортного потенциала. Выявлены и охарактеризованы составляющие экспортного потенциала, проведен анализ экспортной деятельности, оценка экспортного потенциала предприятий агропродовольственного подкомплекса Украины и в частности Николаевской области. Сформировано концепцию развития экспортного потенциала предприятий агропродовольственного подкомплекса. Обоснованно перспективу активизации экспортной деятельности предприятий агропродовольственного подкомплекса на основании преимуществ кооперации. Определены методические подходы к выявлению влияния показателей конкурентоспособности экономики государства на развитие экспортной деятельности предприятий агропродовольственного подкомплекса. Dissertation for obtaining the scientific degree of a Candidate of Economic Sciences, specialty 08.00.04 — Economics and Enterprise Management (by economic activity). – Mykolayiv State Agrarian University, Mykolayiv, 2017. The dissertation is devoted to the theoretical and methodical substantiation of the export potential of agri-food subcomplex enterprises. The essence, constituents and the necessity of development of the export potential of enterprises are defined; peculiarities of formation and realization of the export potential, and methodical approaches to evaluating of the export potential are explained. The dissertation suggests conceptual foundations of formation and realization of the export potential of agri-food subcomplex enterprises that is based on: standardization tools, product certification; criteria of the product processing degree and measures concerning ensuring of the effective management of foreign economic activity. It is also considered methodological and applied bases of enterprises’ classification in the context of their export activity and the scientific foundation of the comprehensive assessment of the development level of the export potential of agri-food subcomplex enterprises. Classification of processing enterprises by the nature of raw materials which are processed; destination of finished products; period of work during the year; duration of work during the day; method of producing of finished products; level of mechanization and automation of manufacturing processes, is improved. Export activity of agri-food subcomplex enterprises is defined and substantiated based on challenges that are caused by the worldwide process of globalization. The perspectives of the revitalization of export activity of agri-food subcomplex enterprises are substantiated based on benefits of cooperation. Methodical approaches to the identifying the influence of indexes of competitiveness of the state economics on the development of export activity of enterprises are considered. |
|
Date |
2017-06-26T07:49:09Z
2017-06-26T07:49:09Z 2017 |
|
Type |
Other
|
|
Identifier |
Пісоченко Т. С. Формування та розвиток експортного потенціалу підприємств агропродовольчого підкомплексу : автореф. дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності) / Т. С. Пісоченко. - Миколаїв : МНАК, 2017. - 32 с.
http://hdl.handle.net/123456789/2148 |
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|
Publisher |
Миколаївський національний аграрний університет
|
|