Вплив способу зрошення і рівня удобрення на врожайність та біохімічні показники якості цибулі ріпчастої
CUNTUR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Вплив способу зрошення і рівня удобрення на врожайність та біохімічні показники якості цибулі ріпчастої
Influence of irrigation regime and level fertilization on onion productivity and biochemical indicators of quality Влияние способа орошения и уровня удобрений на урожайность и биохимические показатели качества лука репчастого |
|
Creator |
Задорожній, Юрій Володимирович
Задорожний, Юрий Владимирович Zadorozhniy, Yuriy |
|
Subject |
Цибуля ріпчаста
урожайність доза добрив спосіб поливу режим зрошення показники якості цибулин Лук репчатый урожайность доза удобрений способ полива режим орошения показатели качества луковиц Оnion fertilizers dose yield water system irrigation mode quality indicators |
|
Description |
У статті наведено дані впливу оптимального способу поливу, режиму зрошення, фону живлення на врожайність і основні біохімічні показники якості цибулі ріпчастої. Дослідження проводили на полях дослідного господарства Інституту південного овочівництва і баштанництва НААНУ, яке розташоване в Голопристанському районі Херсонської області. Об’єктом дослідження була цибуля ріпчаста сорту Халцедон. За результатами досліджень визначено, що врожайність даної культури при вирощуванні на фоні мікродощування порівняно з краплинним зрошенням збільшується в середньому на 2,75 т/га (4,8%), а порівняно з контролем — у 3,6разів. Встановлено, що найвищою врожайність сформована у варіантах за по¬ливу мікродощуванням з рівнем передполивної вологості грунту 90—80— 70 % НВ. Визначено, що серед зрошуваних варіантів найбільше сухих речовин у цибу¬линах накопичувалось при поливі краплинним зрошенням з рівнем передполивної вологості 80-70-70%НВ та рівнем мінерального живлення на врожайність 100т/га — 12,4%. Сума цукрів накопичується найбільшою у варіанті краплин¬ного способу зрошення з передполивним режимом 80-70-70%НВ та рівнем мі-нерального живлення на врожайність 100 т/га — 9,0%. В статье приведены данные влияния оптимального способа полива, режима орошения и фона питания на урожайность и основные биохимические показатели качества лука репчатого. Исследования проводили на полях опытного хозяйства Института южного овощеводства и бахчеводства НААНУ, который расположен в Голопристанском районе Херсонской области. Объектом исследования был лук репчатый сорта Халцедон. По результатам исследований было определено, что урожайность данной культуры при выращивании на фоне микродождевания в сравнении с капельным орошением увеличивается в среднем на 2,75т/га (4,8 %), а в сравнении с контролем — в 3,6 раза. Установлено, что наибольшая урожайность сформирована в вариантах при поливе микродождеванием с уровнем предполивной влажности почвы 90-80-70 % НВ. Исследованиями установлено, что среди орошаемых вариантов наибольшее количество сухих веществ в луковицах накапливалось при поливе капельным орошением с уровнем предполивной влажности 80-70-70%НВ и уровнем минерального питания на урожайность 100 т/га — 12,4%. Наибольшей сумма сахаров формируется в варианте с капельным способом орошения с предполивным режимом 80-70-70%НВ и уровнем минерального питания на урожайость 100 т/га — 9,0%. Article gives us a data of optimal water system ways influence, irrigation regime and nutrition background on yield and quality of main biochemical indicators of the onion. Studies were conducted in the fields of the Institute ofSouthand Vegetabling Agrarian Sciences, which is situated in Hola Pristan’ in Herson district. Object of researches was a variety of onion Chalcedon. Data of researches of water system ways and nutrition background on productivity of the onion are given in the article. Growing onion on the conditions of the micro irrigation in compare with drip irrigation in average was on 2,75 t/ha (4,8 %), and in compare with control variant on 3,6 times was higher. Established that the highest yield was formed in the variants with micro irrigation with the level of soil moisture 90-80-70%. Among all irrigated variants the most quantity of dry mass in onion was 12,4% on 100t/hawith the level of soil moisture 90-80-70%. |
|
Date |
2018-03-23T08:39:50Z
2018-03-23T08:39:50Z 2016 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Задорожній Ю. В. Вплив способу зрошення і рівня удобрення на врожайність та біохімічні показники якості цибулі ріпчастої / Ю.В. Задорожній // Збірник наукових праць Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» - К. : ВП «Едельвейс», 2016. – Вип. 2. - С. 105-114.
http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3031 |
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|