Організаційна культура сільськогосподарських підприємств: дослідження та впровадження змін
CUNTUR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Організаційна культура сільськогосподарських підприємств: дослідження та впровадження змін
Организационная культура сельскохозяйственных предприятий: исследование и внедрение изменений Organizational culture of agricultural enterprises: research and implementation of changes |
|
Creator |
Каращук, Лариса Миколаївна
Каращук, Лариса Николаевна Karashchuk, Larisa Шмідт, Ірина Віталіївна Шмидт, Ирина Виталиевна Shmidt, Iryna |
|
Subject |
організаційна культура
модель Р. Харісона модель Х. Стокса модель К. Камерона модель Р. Куїнна организационная культура модель Р. Харрисона модель Х. Стокса модель К. Камерона модель Р. Куинна organizational culture model of R. Harrison model of H. Stokes model of C. Cameron model of R. Quinn |
|
Description |
У статті розглянуто тлумачення організаційної культури, її вплив на результативність діяльності підприємств, застосовано комплексний підхід до її дослідження та впровадження змін в організаційну культуру. Наведено моделі організаційної культури. Розглянуто результати дослідження за методиками Харісона-Стокса та Камерона-Куїнна на прикладі сільськогосподарського підприємства. Проведено зіставлення результатів дослідження за наведеними методиками. Запропоновано за умови виявлення негативного впливу організаційної культури на діяльність підприємства акцентувати увагу керівників підприємств на вдосконаленні організаційної культури, враховуючи постійну тенденцію змін зовнішнього середовища.
В статье рассмотрено толкование организационной культуры, ее влияние на результативность деятельности предприятий, применен комплексный подход к ее исследованию и внедрению изменений в организационную культуру. Рассмотрены модели организационной культуры. Представлены результаты исследования по методикам Харрисона-Стокса и Камерона-Куинна на примере сельскохозяйственного предприятия. Проведено сопоставление результатов исследования по этим методикам. Предложено, при обнаружении негативного влияния организационной культуры на деятельность предприятия, акцентировать внимание руководителей предприятий на совершенствование организационной культуры, учитывая постоянную тенденцию изменений внешней среды. Organizational culture is focused on the internal environment and manifests itself, above all, mainly in the organizational behavior of employees. This should include the sustainability, efficiency and reliability of intra-system organizational relationships; discipline and culture of their implementation; dynamism and adaptability to innovations in the organization; a common style of management based on cooperation, active processes of positive self-organization, and much more that manifests itself in the corporate behavior of employees in accordance with accepted norms and recognized values that unite the interests of individuals, groups and organizations as a whole. The purpose of the article is to present the results of research on the organizational culture of agricultural enterprises, using a comprehensive approach, for example, of an agricultural enterprise. The results of the study by the method of K. Cameron and R. Quinn are an analysis carried out by the averaged frame structure and its individual key dimensions. These include frameworks that characterize the most important characteristics of the organization, leadership, management of employees, the joint nature of the organization, strategic goals and criteria for success. The results of the research by R. Harrison and H. Stokes are a combination of four basic organizational cultures: a culture oriented toward power; role culture; culture is geared towards achievement and focused on support. The next step of our study was to compare the results of the study using the Harrison-Stokesat and Cameron-Quinn techniques. Due to the results of the study, organizational changes can be made. |
|
Date |
2018-05-07T12:41:08Z
2018-05-07T12:41:08Z 2017 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
Каращук Л. М. Організаційна культура сільськогосподарських підприємств: дослідження та впровадження змін / Л. М. Каращук, І. В. Шмідт // Науковий вісник МНУ ім. В. О. Сухомлинського. Економічні науки. - 2017. - Вип. 2 (9). - С. 23-29.
http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3503 |
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|