Запис Детальніше

Гастрономія як засіб політичного впливу

Институционный репозиторий Киевского университета имени Бориса Гринченко

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24336/
 
Title Гастрономія як засіб політичного впливу
Gastronomy as mean of political influence
Гастрономия как метод политического влияния
 
Creator Купрій, Тетяна Георгіївна
Тарнавська, Алла Вікторівна
 
Subject Index Copernicus
Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
 
Description Проаналізовано сутність та особливості гастрономії як інструменту політичного впливу в умовах трансформаційного суспільства, як особливого дискурсу репрезентації влади в класичних конструктах.
Міждисциплінарний підхід наукової розвідки із застосуванням системного, структурно-функціонального методу та методу порівняльного аналізу дозволив встановити схожість і відмінність між суспільно-політичними сферами, які формуються під впливом об’єктивних гастрономічних умов та суб’єктивних факторів кулінарного впливу. Для виявлення особливостей сприйняття аудиторією політичних інтенцій, від яких залежить ступінь аскриптивного маніпулятивного впливу гастрономії важливим став біхевіористський метод. Завдяки застосуванню комплексу методів формалізації – абстрагування, ідеалізації, узагальнення вдалося визначити співвідношення між стратегіями та технологіями впливу їжі на політичну систему, розділити типи впливу за наявністю ініціатора впливу.
В статті відображено можливості проникнення їжі як одного з основних компонентів влади в людину з метою її тотальної трансформації ідентичності. Розкрито і доведено тезу про ступінь знання кулінарних національних практик у сфері харчування, від якого залежать успішні чи безрезультатні наслідки прийняття доленосних політичних рішень. В Україні вивчення політичних гастрономічних комунікацій в сфері політичних відносин стало одним з новітніх напрямків розвитку політичної науки.
Essence and features of gastronomy is analysed as to the instrument of political influence in the conditions of transformation society, as to creating special discourse of representations of power in classic constructions.
Mizhdisciplinarniy approach of scientific secret service with application of system, structurally functional method and method of comparative analysis allowed to set likeness and difference between social and political spheres which are formed under act of objective gastronomic terms and human factors of culinary influence. For the exposure of features of perception the audience of political intentions, on which the degree of ascriptive of manipulative influence of gastronomy depends important a behavioral method became. Due to application of complex of methods of formalization – abstracting, idealizations, generalizations succeeded to be defined betweenness by strategies and technologies of influence of meal on the political system, to divide the types of influence after the presence of initiator of influence.
In the article possibilities of penetration of meal are represented as one of basic components of power in a timber-toe by the purpose of it total transformation of identity. A thesis is exposed and well-proven about the degree of knowledge of culinary national practices in the field of feed which the successful or ineffectual consequences of acceptance of fateful political decisions depend on. In Ukraine of study of political gastronomic communications in the sphere of political relations became one of the newest directions of development of political science.
 
Publisher Видавництво "Гілея"
 
Date 2018
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24336/1/A_Tarnavska_T_Kuprii_Gileja_%28136%29%20_9_IFF.pdf
Купрій, Тетяна Георгіївна та Тарнавська, Алла Вікторівна (2018) Гастрономія як засіб політичного впливу Гілея: науковий вісник. Збірник наукових праць, 136 (9). с. 247-251. ISSN 2076-1554