Запис Детальніше

History of the department of pathological anatomy higher state educational establishment of Ukraine «Bukovinian state medical university» (dedicated to 70th anniversary of the department)

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title History of the department of pathological anatomy higher state educational establishment of Ukraine «Bukovinian state medical university» (dedicated to 70th anniversary of the department)
 
Creator Davydenko, Igor
Tiulienieva, Olena
Parastyvyuk, Yevheniia
 
Subject Буковинський державний медичний університет
медичний інститут
кафедра патологічної анатоми
історія патологоанатомічної служби Буковини
Буковинский государственный медицинский университет
медицинский институт
кафедра патологической анатомии
история патологоанатомической службы Буковины
 
Description Авторами у статті описані етапи розвитку та характерні особливості діяльності кафедри патологічної анатомії Буковинського державного медичного університету. Висвітлено основні проблеми і завдання патологоанатомічної служби на Буковині з 1945 року - року заснування кафедри при Чернівецькому медичному інституті, на базі прозектур обласної лікарні, побудованої наприкінці позаминулого століття.
У 1918 році після розпаду Австро-Угорської імперії та підпорядкуванні Буковини Румунії прозектура обласної лікарні була ліквідована і патологоанатомічна робота не проводилась. Отже, разом з організацією кафедри, була заново заснована й патологоанатомічна служба в області, причому все робилося при відсутності належних кадрів та відповідного оснащення. Ситуація додатково ускладнювалась тим, що в ті часи місцеве населення сприймало розтин трупа як святотатство, а біопсійні прижиттєві дослідження тоді не посіли ще свого важливого місця, яке вони по праву займають у сучасній діагностичній медицині.
Першими викладачами на кафедрі були кандидат медичних наук П.Г. Костенко, лікар-патологоанатом Н.С. Васнєцов, лікар-дерматолог Л.І. Синьоокова. 10 вересня 1945 року на кафедру прийшов кандидат медичних наук Н.М.Шінкерман, якого слід вважати першим завідувачем, організатором і засновником кафедри, патологоанатомічної наукової школи та патологоанатомічної служби на Буковині. Першими професійними викладачами кафедри стали: доцент Г.О.Дікштейн, асистенти П.Г. Костенко та О.І. Шаніна. Згодом свій внесок у розвиток кафедри зробили або роблять понині ціла плеяда професорів, доцентів та асистентів кафедри. Зокрема, серед співробітників кафедри вчене звання професора в різний час отримали Д.Д. Зербіно, В.С. Прокопчук, І.В. Крижанівська, Ю.Ф. Вікалюк, І.Ю. Полянський М.А. Ожеван, І.С. Давиденко (нині завідувач кафедри патологічної анатомії), В.Т. Бачинський. У статті містяться матеріали про початок викладання патологічної анатомії, послідовної діяльності керівників кафедри та їх внесок у навчальну та наукову роботу з патологічної анатомії. Крім того, показано поступове формування якісної бази підготовки вчених і лікарів з питань патологічної анатомії, які працюють у багатьох регіонах України та за її межами. Вказані навчальні предмети, напрямки діяльності кафедри - навчальна, навчально-методична та наукова робота.
 
Date 2018-11-19T09:21:05Z
2018-11-19T09:21:05Z
2015
 
Type Article
 
Identifier УДК 616-091:92
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/14531
 
Language en
 
Format application/pdf
 
Publisher Актуальні питання суспільних наук та історії медицини