Запис Детальніше

Фелікс Францевич Мовчановський - основоположник Олександрівського училища-хутора глухонімих

Електронна бібліотека НАПН України

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://lib.iitta.gov.ua/713160/
 
Title Фелікс Францевич Мовчановський - основоположник Олександрівського училища-хутора глухонімих
Felix Frantsevich Movchanovsky - founder of the Alexander School of Deaf-Farm
Феликс Францевич Мовчановский – основатель Александровского училища- хутора глухонемых
 
Creator Шевченко, В.М.
 
Subject 376 Education, teaching, training of special groups of persons. Special schools
376.3 Виховання та освіта осіб із вадами зору, слуху, мови та нервовими захворюваннями.
92 Biographical studies. Genealogy. Heraldry. Flags
 
Description В статті охарактеризована фігура дворянина польського походження Фелікса Францевича Мовчановського та його діяльність. Вказується, що це був людина беззбиткового настрою, який з жадібністю брався за вирішення насущних проблем тодішнього часу. В силу своїх реформаторсько-просвітницьких поглядів він у своїй діяльності прагнув добра для своїх співгромадян. Общественная діяльність була справою всього його життя, і в благодійності він не враховувався власними матеріальними витратами.
В статті розкрита історія виникнення та розвитку унікального навчального закладу. Він вперше виник у вітчизняній та світовій педагогічній практиці та аналогї, який і сьогодні - Александровський училище-хутора для глухонемих дітей. Заведение було відомо для всього світу, так як навчання глухих мов та ремесленну підготовку учнів проводили на високому рівні, що підтверджувалося ваговими результатами. Такого не було досягнуто в той час ні подібного закладу Російської імперії. В статті представлено опис хутора та його навчальної діяльності.
The article describes a nobleman of Polish descent, Felix F. Movchanivskyi and its activities. Stated that this was a man of restless disposition. He eagerly took up the solution of urgent problems of the time. He had a reformist and educational views. Because of this, in his career, he wanted good for his fellow citizens. Public work was his life. In charity he did not reckon with their own material costs.
The article describes the history and development of the institution. It first appeared in the native and world pedagogical practice. There is no analogue today. It Aleksander school-farm for deaf children. The school was known all over the world. Learning the deaf language and professional training of pupils was carried out at a high level. This was confirmed by significant results. This was not achieved at the time any such establishment in the Russian Empire. The article describes the farm and its educational activities.
В статье охарактеризована фигура дворянина польского происхождения Феликса Францевича Мовчановского и его деятельность. Указано, что это был человек беспокойного нрава, который с жадностью брался за решение насущных проблем тогдашнего времени. В силу своих реформаторско-просветительских взглядов он в своей деятельности стремился добра для своих сограждан. Общественная деятельность была делом всей его жизни, а в благотворительности он не считался с собственными материальными затратами.
В статье раскрыта история возникновения и развития уникального учебного заведения. Он впервые возник в отечественной и мировой педагогической практике и аналога которому нет и сегодня - Александровского училища-хутора для глухонемых детей. Заведение было известно на весь мир, так как обучение глухих языку и ремесленная подготовка воспитанников проводились на высоком уровне, что подтверждалось весомыми результатами. Этого не достигало в то время ни одно подобное заведение Российской империи. В статье приведено описание хутора и его учебной деятельности.
 
Publisher "Гуманітас". Вуща школа. Сосновець
 
Date 2017
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://lib.iitta.gov.ua/713160/1/Shevchenko%20Volodymyr.pdf
- Шевченко, В.М. (orcid.org/0000-0003-0119-3206 <http://orcid.org/0000-0003-0119-3206>) (2017) Felix Frantsevich Movchanovsky - founder of the Alexander School of Deaf-Farm Pedagogy Zeszyty. Naukowe higher school. Humanitas (15). pp. 297-303. ISSN 1896-4591