Запис Детальніше

Фесенко Г. Г. КУЛЬТУРФІЛОСОФСЬКІ ДИСКУРСИ МІСЬКИХ ЛАНДШАФТІВ : АВТОРЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософських наук. 26.00.01 – теорія та історія культури (філософські науки)

Цифровой репозиторий Харьковской национальной академии городского хозяйства (ХНАГХ)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фесенко Г. Г. КУЛЬТУРФІЛОСОФСЬКІ ДИСКУРСИ МІСЬКИХ ЛАНДШАФТІВ :
АВТОРЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня
доктора філософських наук. 26.00.01 – теорія та історія культури (філософські науки)
 
Creator Фесенко, Г.Г.
 
Subject Публикации в других изданиях
 
Description У дисертаційному дослідженні здійснено цілісне культурфілософське дослідження міських ландшафтів як медіаторів культурних процесів. Запропонований у дослідженні смислотворчий горизонт геософського витлумачення міського ландшафту дозволив окреслити епістемологічні особливості ландшафтознавства від об’єктно-антропогенних до суб’єктно-перцептивних. Підкреслено, що соціокультурний контекст безпеки дозволяє окреслювати ціннісні координати міських ландшафтів з погляду інклюзії та поваги до суб’єктного розмаїття. Предметну сферу морфології міських ландшафтів висвітлено шляхом експлікації семантичних особливостей містопланування у різні культурно-історичні періоди (античності, середньовіччя, ренесансу, модерну). Окреслено креативну топографію сучасних міст як форми ревіталізації деградованих локацій. Отримує подальший розвиток ідея про креативність як спосіб підтримувати культуротворчу діяльність містян, а також долати просторову відчуженість, посилювати соціальну довіру. Запропоновано філософський напрямок пізнання міських ландшафтів з позиції виявлення їхньої «соціоспроможності» до ре-віталізації міста. Концептуально осмислено ландшафтний підхід, що зміщує акценти в оцінці «вкоріненості» національної культури у бутті міста від монументальної архітектури до системи міських цінностей. Запропоновано розгортання нового філософського напрямку – культурфілософії ландшафтного урбанізму.
 
Date 2018
 
Type Диссертация
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://eprints.kname.edu.ua/50776/1/%D0%A4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20%D0%93.%D0%93._%D0%90%D0%92%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%95%D0%A4%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%A2.pdf
Фесенко, Г.Г. (2018) Фесенко Г. Г. КУЛЬТУРФІЛОСОФСЬКІ ДИСКУРСИ МІСЬКИХ ЛАНДШАФТІВ : АВТОРЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософських наук. 26.00.01 – теорія та історія культури (філософські науки). Другой thesis, КНУ ім. Тараса Шевченка.
 
Relation http://eprints.kname.edu.ua/50776/