Запис Детальніше

Inhibitory efficiency of antioxidant and phospholipid mixtures under the different oxidation extent of methyl oleate

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Inhibitory efficiency of antioxidant and phospholipid mixtures under the different oxidation extent of methyl oleate
Інгібуюча ефективність сумішей антиоксидантів іфосфоліпідів при різному ступені окиснення метилолеату
 
Creator Mazaletskaya, Lidiya
Sheludchenko, Nataliya
Shishkina, Lydmila
 
Subject inhibition
synthetic antioxidant
α- tocopherol
quercetin
dihydroquercetin
phospholipids
інгібітування
синтетичний антиоксидант
a-токоферол
кверцетин
дигідрокверцетин
фосфоліпіди
 
Description Results of investigations of the phospholipids (PL) and hydroperoxide influence on the antioxidant action efficiency of the synthetic phenolic antioxidants (InH) –2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol (BHT), 4-methoxyphenol (MOP), 4-tert-butylphenol; natural InH –α-tocopherol (TP), quercetin (Q) and dihydroquercetin (QH2) and hydrated quinoline – 2,2,4-trimethyl-6-ethoxy-
1,2-dihydroquinoline (ethoxyquin, EQ), performed by the model of the initiated oxidation of methyl oleate are generalized. It is established that the PL additives lead to both an increase of the oxidation rate within the induction period (Wτ ) and an alteration of the induction period duration (τ). According to the increase in Wτ for mixtures with PL studied InH is graded by the following sequence: QH2 > Q > EQ > TP > MOP > BHT, that is conformed by the differential UV spectroscopy data. The value of τincreases in the presence of PL for TP, MOP and EQ, it is unchangeable for BHT and substantially decreases for QH2 and Q. Reasons leading to an alteration of the InH efficiency in the PL presence are discussed. Приведено результати досліджень стосовно впливу фосфоліпідів (ФЛ) на ефективність антиокиснювальної дії синетитчних фенольних антиоксидантів (InH) – йонолу, 4-метоксифенолу (МОФ), 4-трет-бутилфенолу; природних InH–α-токоферолу (ТФ), кверцетину (Q), дигідрокверцетину (QH2) і гідрованого хіноліну – 2,2,4-триметил-6-етокси-1,2-дигідрохіноліну (ЕХ) на моделі ініційованого окиснення метилолеату.
Встановлено, що додавання ФЛ призводить як до збільшення швидкості окиснення всередині періоду індукції (Wτ), так і до зміни величини періоду індукції (τ). У відповідності до збільшення Wτ для сумішей з ФЛ вивчені InH розташовано в наступній послідовності: QH2 > Q > ЕХ> ТФ> МОФ> йонол,
яка підтверджена даними диференційної УФ-спектроскопії. Величина τ збільшується в присутності ФЛ для ТФ, МОФ і ЕХ, не змінюється для йонолу і суттєво зменшується для QH2 і Q. Розглянуто причини, які призводять до зміни ефективності InH в присутності ФЛ.
 
Date 2012-05-22T14:53:00Z
2012-05-22T14:53:00Z
2012
 
Type Article
 
Identifier Mazaletskaya L. Inhibitory efficiency of antioxidant and phospholipid mixtures under the different oxidation extent of methyl oleate / Lidiya Mazaletskaya, Nataliya Sheludchenko, Lydmila Shishkina // Chemistry & Сhemical Тechnology University. – 2012. – Volume 6, number 1. – Р. 35–41. – Bibliogrphy: 21 titles.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/12707
 
Language ua
 
Publisher Publishing House of Lviv Polytechnic National University