Запис Детальніше

Конкурентна віктимність та її психологічні механізми

Electronic Volodymyr Dahl East Ukrainian National University Institutional Repository

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Конкурентна віктимність та її психологічні механізми
 
Creator Гарькавець, С.О.
 
Subject Соціальна психологія, психологія конфлікту, віктимологія
зараження, ідентифікація, категоризація, конкурентна віктимність, конформізм, конфлікт, навіювання, наслідування, психологічні механізми, раціоналізація.
159.96
 
Description У статті проаналізовані особливості прояву феномену «конкурентної віктимності» та психологічні механізми, що сприяють його виникненню. Розглянуті інсталяції конкурентної віктимності на рівні міжособистісних і міжгрупових конфліктів. З’ясовано, що поряд з такими психологічними механізмами, як ідентифікація, категоризація та раціоналізація, у інсталяції конкурентної віктимності приймають участь механізми навіювання, наслідування, психічного зараження та конформізму.
Встановлено, що механізм навіювання забезпечує послаблення свідомого контролю та під дією сильних маніпуляційних впливів основні аспекти віктимності набувають нав’язливого характеру. Сугестивна залежність також зростає внаслідок групового тиску. Механізм наслідування організує поведінку індивідів за взірцем та посилює амплітуду прояву конкурентної віктимності, якщо конфліктуючі сторони відчувають невдоволення власним станом жертви. Суб’єкти конфлікту, які характеризуються як більш благонадійними, згодом відчують більше невдоволення, якщо їхні очікування були занадто високими, а на справді опоненти виявилися у кращому положенні, ніж вони. Механізм психічного зараження забезпечує перехід емоційного стану від одного індивіда до іншого на психофізіологічному рівні та надає додаткову енергію як індивідуальним, так й груповим віктимним проявам. Механізм конформізму, який виступає механізмом конвенційності, сприяє зміцненню зв’язків усередині групи між його членами. Конкурентна віктимність зростає, коли члени групи вважають, що пріоритет власних страждань є незрівнянно більшим, ніж стражданнями протилежної сторони, й ніхто це не може поставити під сумнів.
Визначено, що конкурентна віктимність виникає та значно зростає в умовах протистояння, коли зазначені механізми забезпечують виникнення конкуренції між суб’єктами конфлікту за високий рівень віктимних страждань або відчуттів жертви конфлікту, за який збільшуються втрати не тільки фізичного, а й матеріального, культурного та психологічного виміру.
 
Date 2017-04-15T09:53:55Z
2017-04-15T09:53:55Z
2017-03
 
Type Article
 
Identifier Гарькавець С. О. Конкурентна віктимність та її психологічні механізми / С. О. Гарькавець // Теоретичні і прикладні проблеми психології : зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. − Сєвєродонецьк : Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2017 − №1(42). – С. 59-67.
http://dspace.snu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/1206
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Сєвєродонецьк : вид-во СНУ ім. В. Даля