Запис Детальніше

MOLLUSKS IN RADIOECOLOGICAL STUDIES OF FRESHWATER ECOSYSTEMS

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title MOLLUSKS IN RADIOECOLOGICAL STUDIES OF FRESHWATER ECOSYSTEMS
МОЛЮСКИ В РАДІОЕКОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ ПРІСНОВОДНИХ ЕКОСИСТЕМ
МОЛЮСКИ В РАДІОЕКОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ ПРІСНОВОДНИХ ЕКОСИСТЕМ
 
Creator Гудков, Д.; Інститут гідробіології НАН України
Дзюбенко, О.; Інститут гідробіології НАН України
Проценко, О.; Національний авіаційний університет
Чепіга, Л.; Національний авіаційний університет
 
Subject Chernobyl exclusion zone; dose rate; freshwater mollusks; radionuclides; radiation effects

гематологічні показники; дозові навантаження; прісноводні молюски; радіонуклідне забруднення; хромосомні аберації; Чорнобильська зона відчуження
 
Description Species-specificity and dynamics of 90Sr, 137Cs and some transuraniс elements accumulation in bivalveand gastropod freshwater molluscs of the Chernobyl exclusion zone during 1998–2010 was analyzed. Theresults of radiation dose as well as chromosome aberration rate estimation and analysis of hemolymphcomposition of molluscs was produced. The radiation absorbed dose rate was registered in the range of 0.3–85.0 μGy h–1. In closed water bodies the heightened chromosome aberration rate (up to 27 %) in embryotissues, and also change of haematological indexes for the adult individuals of snails was registered
Проаналізовано видоспецифічність і динаміку концентрування 90Sr, 137Cs та деякихтрансуранових елементів у двостулкових і черевоногих прісноводих молюсківЧорнобильської зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення в період1998–2010 рр. Наведено результати оцінки дозових навантажень, частоти хромосомнихаберацій та аналізу складу гемолімфи молюсків. Потужність поглиненої дози опроміненняреєстровано в діапазоні 0,3–85,0 мкГр/год. У замкнутих водоймах відмічено підвищенучастоту хромосомних аберацій у тканинах ембріонів (до 27 %) та зміну гематологічнихпоказників у дорослих особин молюсків.Ключові слова: гематологічні показники, дозові навантаження, прісноводні молюски,радіонуклідне забруднення, хромосомні аберації, Чорнобильська зона відчуження.
Проаналізовано видоспецифічність і динаміку концентрування90Sr, 137Cs   та деяких  трансуранових елементів у двостулкових і черевоногих прісноводих молюсків  Чорнобильської зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового)  відселення в період1998–2010 рр.  Наведено результати оцінки дозових навантажень,  частоти хромосомнихаберацій та аналізу складу гемолімфи молюсків. Потужність поглиненої дози опроміненняреєстровано в діапазоні 0,3–85,0  мкГр/год.  У замкнутих водоймах відмічено підвищену  частоту хромосомних аберацій у тканинах ембріонів (до 27 %)  та зміну гематологічних  показників у дорослих особин молюсків.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2012-04-20
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/133
 
Source Proceedings of National Aviation University; Том 50, № 1 (2012); 202-208
Вестник Национального авиационного университета; Том 50, № 1 (2012); 202-208
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 50, № 1 (2012); 202-208
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).