Запис Детальніше

Electronic Sumy State Pedagogical University named after A. S. Makarenko Institutional Repository

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title До проекту «База даних обрядового мелосу українців» (матеріали антологій «весілля» та «весільні пісні» : локалізація)
 
Names Гончаренко, Олена Віталіївна
Honcharenko, Olena Vitaliivna
Ільїна, Катерина
Ilina, Kateryna
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract У зв’язку з активізацією фольклористичних досліджень мелогеографічної тематики актуалізується проблема достовірності джерел, точності географічного походження матеріалів, які залучаються до аналітичної бази. Публікації фольклорних творів, зібраних протягом минулого, а то й позаминулого століття, становлять цінне джерело інформації для сучасних досліджень. Та їх використання часто потребує критичного опрацювання, зокрема, додаткових зусиль зі встановлення чи уточнення паспортних даних цих матеріалів.
Для допомоги дослідникам пропонується географічний покажчик (каталог), що узагальнює відомості з двох найоб’ємніших в Україні друкованих зібрань весільних пісень, а саме антологій-двотомників «Весілля» (1970) та «Весільні пісні» (1982), де представлено більшість регіонів української етнічної території.
Загальна кількість нотних записів у цих томах – понад 2500. Кількість населених пунктів, з яких вони походять – понад 300. Всі географічні назви, на які посилаються видання, перевірені й ідентифіковані в системі сучасного адміністративного устрою. Їх список з посиланням на відповідні номери творів дається в електронній версії Бази даних у форматі Excel (на доданому
DVD), та друкується у вигляді алфавітного Реєстру. Локалізацію всіх встановлених пунктів нанесено на карту України з зазначенням статистики публікацій як за окремими поселеннями, так і з узагальненням за етнографічними зонами.
Genre Article
Topic Україна
Identifier Гончаренко, О. До проекту «База даних обрядового мелосу українців» (матеріали антологій «весілля» та «весільні пісні» : локалізація) [Текст] / О. Гончаренко, К. Ільїна // Проблеми етномузикології. – Київ : НМАУ імені П. І. Чайковського, 2013. – Вип. 8, Кн. 4. – С. 180–187.