Запис Детальніше

Спрямованість мікробіологічних процесів у темно-сірому опідзоленому ґрунті за різних технологій вирощування сої

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Спрямованість мікробіологічних процесів у темно-сірому опідзоленому ґрунті за різних технологій вирощування сої
The orientation of microbiological processes in the dark-gray podzolic soil with different technologies of growing of soybean
Направленность микробиологических процессов в темно-серой оподзоленной почве при разных технологиях выращивания сои
 
Creator Малиновська, І.М.; Національний науковий центр „Інститут землеробства НААН”
 
Subject
мікроорганізми; мінералізація; денітрифікація; гумус; азотобактер; технологія; родючість
631.46.631.445.41:631.84

microorganisms; mineralization; denitrification; humus; Azotobacter; technology; fertility
631.46.631.445.41:631.84

микроорганизмы; минерализация; денитрификация; гумус; азотобактер; технология; плодородие
631.46.631.445.41:631.84
 
Description Досліджували спрямованість та напруженість мікробіологічних процесів у темно–сірому опідзоленому ґрунті за використання різних систем удобрення та технологій вирощування сої. Встановлено, що оптимальним серед досліджених  виявився варіант технології, який передбачає заорювання побічної продукції рослинництва і внесення N40P60K60, що дозволяє сформувати міцне і стабільне мікробне угруповання у кореневій  зоні сої, істотно зменшити чисельність і фізіолого-біохімічну активність  денітрифікаторів, знизити активність розкладання гумусу  у 2,43 рази. Показано, що у  вказаних агрохімічних умовах врожайність сої істотно (r = 0,666-0,999) позитивно корелює  із чисельністю нітрифікаторів, педотрофів, загальною чисельністю мікроорганізмів, вмістом у ґрунті азоту всіх форм і калію; від’ємно корелює   із чисельністю азотобактера.
We investigated the orientation and intensity of microbiological processes in the dark-gray podzolic soil with using different fertilization systems and technology of soybean production. Was found, that technology of plowing of crop by-products and introduction N40P60K60 is the best among the studied variants. It enables to create in the root zone of soybeans stable microbial community, substantially reduce the number of physiological and biochemical activity of denitrifying bacteria, reduce the activity of the mineralization of humus at the 2.43 times. In terms of agro-chemical yield of soybean significantly (r = 0,666-0,999) positively correlated with the number of nitrifiers, pedotrofov, the total number of microorganisms in the soil nitrogen content of all shapes and potassium is negatively correlated with the number of Azotobacter, physiological and biochemical activity pedotrofov, oligotrophicity coefficients, mineralization of nitrogen and humus.
Исследовали направленность и интенсивность микробиологических процессов  в темно-серой оподзоленной почве при использовании разных систем удобрения и технологий выращивания сои. Установлено, что оптимальным среди изученных выявился вариант технологии, предусматривающий запахивание побочной продукции растениеводства и внесение N40P60K60,, что позволяет сформировать в корневой зоне сои стабильное микробное сообщество, существенно снизить численность и физиолого-биохимическую активность денитрификаторов, снизить активность минерализации гумуса в 2,43 раза. Показано, что в указанных агрохимических условиях урожайность сои существенно (r = 0,666-0,999) позитивно коррелирует  с численностью нитрификаторов, педотрофов, общей численностью микроорганизмов, содержанием в почве азота всех форм и калия; отрицательно коррелирует с численностью азотобактера, физиолого-биохимической активностью педотрофов, коэффициентами олиготрофности, минерализации азота и гумуса.
 
Publisher Національний авіаційний університет
 
Contributor


 
Date 2012-07-02
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/767
 
Source Проблеми екологічної біотехнології; № 1 (2012)
Problems of Environmental Biotechnology; № 1 (2012)
Проблемы экологической биотехнологии; № 1 (2012)
 
Language uk