Запис Детальніше

Electronic Sumy State Pedagogical University named after A. S. Makarenko Institutional Repository

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Практичні роботи фізіологічного спрямування як засіб реалізації предметних компетентностей під час навчання біології у старшій школі на профільному рівні
 
Names Москаленко, Микола Павлович
Moskalenko, Mykola Pavlovych
Вакал, Анатолій Петрович
Vakal, Anatolii Petrovych
Міронець, Людмила Петрівна
Mironets, Liudmyla Petrivna
Date Issued 2017 (iso8601)
Abstract У статті схарактеризовано можливості формування предметних компетентностей в учнів 10-11 класів під час вивчення теми «Обмін речовин та енергії» з використанням практичних робіт фізіологічного спрямування. Описано методику проведення практичної роботи «Визначення інтенсивності транспірації та відносної транспірації ваговим методом» з точки зору реалізації предметних компетентностей. Виконання даної практичної роботи з використанням методу проектів забезпечує реалізацію однієї з основних предметних компетенцій: набуття знань про фундаментальні принципи біології та екології, адже саме до таких знань можна віднести розуміння єдності походження органічного світу через спільні процеси, що відбуваються у представників різних царств живих організмів. Самостійна розробка учнями методики проведення практичної роботи з новими об’єктами дозволяє ефективно реалізувати ще одну предметну компетентність: здатність застосовувати набуті теоретичні знання та практичні навички при виконанні завдань, що передбачає прийняття рішень у змінних та нестандартних ситуаціях. Проведенню практичної роботи на тему: «Виділення і розділення суміші рослинних пігментів методом паперової хроматографії.» повинно передувати самостійне відпрацювання оригінальної методики із виконання даної роботи кожним учнем. Це мобілізує залучення всіх попередньо отриманих знань про пігменти і, отже, про будову та фізико-хімічні властивості органічних речовин. Учні повинні використати для реалізації свого проекту знання та розуміння фундаментальних принципів біології, екології, хімії та фізики, основних їх законів та закономірностей.
Genre Article
Topic компетентність
Identifier Москаленко, М. П. Практичні роботи фізіологічного спрямування як засіб реалізації предметних компетентностей під час навчання біології у старшій школі на профільному рівні [Текст] / М. П. Москаленко, А. П. Вакал, Л. П. Міронець // Актуальні питання природничо-математичної освіти : збірник наукових праць / Міністерство освіти і науки України, Сумський державний університет імені А. С. Макаренка ; [редкол.: В. Г. Бевз, Н. В. Бровка, В. Ватсон та ін., голова редкол. О. С. Чашечникова]. – Суми : [СумДПУ імені А. С. Макаренка], 2017. – № 2 (10). – С. 23–27.