Запис Детальніше

Electronic Sumy State Pedagogical University named after A. S. Makarenko Institutional Repository

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Особливості обґрунтування науковості гуманітарних досліджень
 
Names Чуйко, Вадим Леонідович
Chuiko, Vadym Leonidovych
Date Issued 2017 (iso8601)
Abstract У статті обґрунтовується розуміння людини як такої складності, яка не редукується до локальної множини взаємопов’язаних елементів, що вимагає визнати неприйнятним звернення до концептів філософії свідомості, пов’язує науковість гуманітарних досліджень з критичним раціоналізмом та комунікативною філософією.
Використовуючи розроблену комунікативною практичною філософією концепцію інтерсуб’єктивності мовного взаєморозуміння, привертається увага до поєднання різних людей як взаємодоповнюючих існувань, заснованих на демонстраціях. Обґрунтована автором концепція демонстрацій як основа позитивної комунікації розглядається як важлива частина подолання есенціалізму та холізму доведенням, що демонстрація стає єдиним способом виявлення унікальності як суверенної властивості індивіда поцінованої іншим. Демонстрація, як повторювана наочна презентація індивідом унікальності свого існування, передбачає наявність здатності діяти цілеспрямовано (осмислено, свідомо, знаючи наслідки своїх дій). Факт найму робітника свідчить, що роботодавець на підставі демонстрацій визнав наявність прозорості свідомості у формі здатності передбачувати результат діяльності до активного початку діяльності, гарантувати його отримання.
Усвідомлення своєї індивідуальної неспроможності бути суб’єктом вирішення проблеми без допомоги інших, які демонстрували свої можливості, визнано за головну умову для свідомого заснування конвенцій, які започатковують інноваційне поєднання людей у нову спільноту.
Genre Article
Topic суверен
Identifier Чуйко, В. Л. Особливості обґрунтування науковості гуманітарних досліджень [Текст] / В. Л. Чуйко // Філософія науки: традиції та інновації : науковий журнал / МОН України, Сумський державний педагогічний ун-т ім. А. С. Макаренка ; [редкол.: Н. В. Кочубей, В. А. Косяк, Є. О. Лебідь та ін.]. – Суми : СумДПУ ім. А. С. Макаренка, 2017. – № 2 (16). – С. 55–65.