Запис Детальніше

Electronic Sumy State Pedagogical University named after A. S. Makarenko Institutional Repository

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Показники неспецифічного антиінфекційного захисту у осіб з територій посиленого радіоекологічного контролю Сумської області
 
Names Білокур, Дарина Олександрівна
Bilokur, Daryna Oleksandrivna
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract Вивчали стан неспецифічного антиінфекційного захисту у осіб з територій посиленого радіоекологічного контролю Сумської області.
Забруднення значних площ радіонуклідами внаслідок Чорнобильської катастрофи може виступати ключовим фактором імуносупресії для населення України. Стан факторів і механізмів неспецифічного антиінфекційного захисту у осіб, що народилися і проживають на контамінованих територіях, вивчений недостатньо.
Мета дослідження – встановити показники неспецифічного антиінфекційного захисту у осіб з територій посиленого радіоекологічного контролю Сумської області.
Матеріали і методи. Імунологічне обстеження проведено у осіб, об’єднаних у контрольну (80 осіб) і дослідну (80 осіб) групи. Було застосовано імунофенотипування для визначення показників клітинного імунітету (CD16) та фарбування за Романовським-Гімза.
Результати. Усі аналізовані показники у групі контролю знаходяться у межах клінічної норми. У осіб з територій посиленого радіоекологічного контролю Сумської області знижена абсолютна кількість нейтрофільних лейкоцитів на 15 %; збільшена абсолютна (у 1,6 разів) та відносна (у 1,8 разів) кількість моноцитів (до верхньої межі клінічної норми). Значно знижена (у 2,33 рази) абсолютна (на 57,1 %) та відносна (на 11,35 %) кількість природних кілерів.
Значення нейтрофільно-лімфоцитарного коефіцієнту перевищує відповідний показник у групі контролю у 1,98 разів та виходить за верхню межу клінічної норми у 1,34 рази. Сумарний показник неспецифічної реактивності у контрольній та дослідній групах досягає значень, характерних для перебігу патологічних процесів. У осіб з IV-ї радіаційної зони Сумської області цей показник знаходиться на нижній межі клінічної норми.
Висновки. Отримані результати вказують на функціональне навантаження неспецифічної ланки імунної системи серед населення радіаційно забруднених районів Сумської області. У осіб, що проживають на територіях посиленого радіоекологічного контролю Сумщини, має місце імунне порушення за показниками абсолютної і відносної кількості моноцитів та природніх кілерів (CD16).
Водночас, спостерігається формування взаємно компенсаторних механізмів серед ланок системного імунітету у відповідь на низькоінтенсивне пролонговане радіаційне опромінювання.
Перспективи подальших досліджень. Одержані результати вказують на необхідність проведення імунологічних обстежень населення територій посиленого радіоекологічного контролю нашої держави (та Сумщини зокрема) з метою проведення імунореабілітаційних заходів щодо даної категорії населення.
Genre Article
Topic імунна система
Identifier Білокур, Д. О. Показники неспецифічного антиінфекційного захисту у осіб з територій посиленого радіоекологічного контролю Сумської області [Текст] / Д. О. Білокур // Вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Серія: Біологічні науки. – 2018. – № 4 (377). – С. 86–91.