Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Пристрій для герметизації та зміцнення трубопроводу
 
Names Крижанівський, Є. І.
Івасів, В. М.
Ногач, М. М.
Слободян, В. І.
Дейнега, Р. О.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Пристрій для герметизації та зміцнення трубопроводу, призначений для ремонту діючих трубопроводів, а саме для їх герметизації та зміцнення з метою попередження або ліквідації течі.
В основу винаходу поставлено задачу вдосконалити пристрій для герметизації та зміцнення
трубопровод, виходячи з можливості контролювання сили обтиску трубопроводу металевою стрічкою з протекторною прокладкою забезпечуючи, цим, рівномірність обтиску і підвищення надійності вузлів защемлення стрічки, а також захист поверхні трубопроводу від корозії. Поставлена задача вирішується завдяки тому, що пристрій для герметизації та зміцнення трубопроводу, який містить гнучку металеву стрічку з м'якою прокладкою і шарнірний вузол стрічки, згідно з винаходом, механізм натягу стрічки виконаний у вигляді статора і ротора, між якими встановлений сепаратор роликового підшипника з повідком, а кінці ротора мають вигляд шестигранних зубчатих поверхонь, між якими розміщені ролики, які при русі сепаратора переміщаються до фіксації ротора, а на торцях ротора виконані отвори для динамометричних ключів, які служать силовому провертанню ротора і контролю крутного моменту. Крім того, для рівномірного обтиску між металевою стрічкою і прокладкою в зонах натягу стрічки і шарнірного вузла симетрично встановлені сталеві підкладки змінної товщини, які охоплюють трубопровід на кут, близький до 90°. Застосування прокладки з матеріалу з протекторними властивостями, за яку запропоновано використання магнію, алюмінію , цинку, здійснює електрохімічний захист трубопроводу від корозії. Протекторна прокладка, знаходячись в контакті із стальною конструкцією трубопроводу, утворює гальванічний елемент, в якому на поверхні трубопроводу протікає реакція відновлення, а на протекторі - реакція окислення. В результаті цього стальний трубопровід захищається від корозії. М'яка протекторна прокладка при значних зусиллях обтиску поверхні трубопроводу щільно заповнює її нерівності на мікрорівні.
Genre Patent
Identifier Пат. 100455 С2 Україна, МПК F16L 55/16. Пристрій для герметизації та зміцнення трубопроводу / Крижанівський Є. І., Івасів В. М., Ногач М. М., Слободян В. І., Дейнега Р. О. ; заявник і патентовласник Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - № a201106740 ; заявлено 30.05.2011. ; опубл. 25.12.2012, Бюл. № 24. – 6 с. : іл.