Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Пристрій для дослідження контактної втоми поверхні матеріалів
 
Names Бурда, М. Й.
Довжинський, І. М.
Бурда, Ю. М.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract Винахід належить до області випробувальної техніки, а саме до засобів для дослідження триботехнічних характеристик робочих поверхонь, їх стійкості до контактно-втомного руйнування. Пристрій для дослідження контактної втоми поверхонь матеріалів складається з корпусу та встановлених у ньому утримувача досліджуваного плоского зразка, обкатника у вигляді кільця упорного підшипника з біговою доріжкою та кулями, розділеними сепаратором, приводу обертання обкатника, вузла для створення навантаження між обкатником і плоским зразком та засобу для контролю стану досліджуваної поверхні. Додатково пристрій містить вісь-опору утримувача досліджуваного плоского зразка та привід коливального переміщення утримувача досліджуваного плоского зразка, що виконаний у вигляді ексцентрикового кулачкового механізму, причому вісь-опора утримувача досліджуваного плоского зразка розміщена перпендикулярно до робочої поверхні плоского зразка зі зміщенням від осі
обертання обкатника на величину, що дорівнює радіусу обертання центра куль в обкатнику. Винахід дозволяє фіксувати різні стадії руйнування поверхні, тобто досліджувати динаміку втомного руйнування, встановлювати механізм цього процесу.
Genre Patent
Identifier Пат. 104550 С2 Україна, МПК G01N 3/56. Пристрій для дослідження контактної втоми поверхні матеріалів / Бурда М. Й., Довжинський І. М., Бурда Ю. М. ; заявник і патентовласник Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - № a201302678 ; заявлено 04.03.2013. ; опубл. 10.02.2014, Бюл. № 3. – 6 с. : іл.