Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження впливу діаметра стовбура на продуктивність газових свердловин
 
Names Кондрат, Р. М.
Горбійчук, М. І.
Дремлюх, Н. С.
Date Issued 2017 (iso8601)
Abstract Показано, що одним із способів збільшення дебіту і зменшення депресії на пласт, що особливо важливо
для нестійких порід, є буріння свердловин великого діаметра або розширення стовбура свердловини в інтервалі продуктивного пласта. Визначено, в яких саме випадках доцільно розширювати діаметр стовбура
свердловини в інтервалі продуктивного пласта.
Наведено розподіл за способом створення гравійно-намивних фільтрів, які використовуються для запобігання надходження піску із пласта у свердловину. Висвітлено технологію створення гравійних фільтрів у свердловинах у процесі закінчування їх бурінням.
Виконано теоретичні дослідження впливу збільшення діаметра стовбура свердловин в інтервалі продуктивного пласта на дебіт, депресію на пласт і градієнт тиску. За результатами виконаних досліджень
побудовано та проаналізовано графічні залежності у вигляді ступеня зміни дебіту свердловини, депресії на
пласт і градієнта тиску від кратності збільшення радіуса свердловини в інтервалі продуктивного пласта.
Визначено оптимальне значення кратності збільшення радіуса стовбура свердловини в інтервалі продуктивного пласта залежно від початкового дебіту свердловини з використанням чисельного методу безумовної мінімізації – методу золотого перерізу.
За результатами дослідження збільшення діаметру в інтервалі продуктивного пласта в певних гірничо-геологічних умовах дає найбільший ефект запобігання винесенню піску з усіх розглянутих у статті показників: дебіт, депресія на пласт, градієнт тиску на стінці свердловини.
Genre Article
Topic гравійні фільтри
Identifier Кондрат, Р. М. Дослідження впливу діаметра стовбура на продуктивність газових свердловин / Р. М. Кондрат, М. І. Горбійчук, Н. С. Дремлюх // Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. - 2017. - № 3. - С. 101-109.