Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Практична реалізація інформаційної технології автоматизованого визначення множини семантичних термінів в контенті навчальних матеріалів
 
Names Мазурець, Олександр Вікторович
Mazurets, A.V.
Крак, Юрій Васильович
Бармак, Олександр Володимирович
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract Досліджено проблему автоматизації пошуку ключових термінів у контенті навчальних матеріалів. Розглянуто інформаційну технологію автоматизованого визначення множини ключових семантичних термінів у контенті навчальних матеріалів, що ґрунтується на пошуку використаних фраз у тексті та дисперсійній оцінці важливості слів. Відповідно до даної інформаційної технології, на основі введених даних у вигляді файлу навчального матеріалу автоматизовано формується структура цифрового документу для вибору елементу для аналізу, після чого проводиться сегментація по фразах і термінах, терміни лематизуються та їх множина компактифікується. На основі автоматично лематизованого тексту проводиться пошук та дисперсійне оцінювання важливості слів у обраному фрагменті, після чого оцінюється важливість термінів, а їх кількість обмежується відповідно до коефіцієнту щільності ключових слів. Вхідними даними інформаційної технології є цифровий документ навчального матеріалу, вихідними даними є відповідна множина ключових семантичних термінів навчального матеріалу. Також описано результати аналізу закономірностей існуючих множин ключових семантичних термінів.
Розглянуто тестовий програмний продукт, що дозволяє автоматизовано визначати множину ключових семантичних термінів за даною інформаційною технологією. Проведені дослідження підтвердили можливість ефективно формувати множини ключових семантичних термінів навчальних матеріалів з показниками точності пошуку до 92,9% та повноти пошуку до 100,0%. Розглянуто практичні особливості використання спеціалізованого розширення при роботі з електронними документами. Викладено фактори, що ускладнюють ефективне визначення семантичних термінів у навчальних матеріалах. Встановлена ефективність запропонованої технології сприяє її використанню для вирішення ряду актуальних задач, таких як оцінка відповідності навчальних матеріалів змістовим вимогам, оцінка відповідності наборів тестових завдань навчальним матеріалам, семантична допомога при створенні тестів, автоматизація формування рефератів та анотацій до елементів навчальних матеріалів тощо.
Подальші дослідження спрямовані на аналіз впливу на показники ефективності технології взаємозв’язку між кількістю ключових семантичних термінів в результуючій множині та значенням коефіцієнту щільності ключових слів та вдосконалення розглянутої інформаційної технології для покращення результатів.
Genre Стаття
Topic ключові терміни
Identifier Крак Ю. В. Практична реалізація інформаційної технології автоматизованого визначення множини семантичних термінів в контенті навчальних матеріалів / Ю. В. Крак, О. В. Бармак, О. В. Мазурець // Проблеми програмування : наук. журн. / Нац. акад. наук України, Ін-т програмних систем. – Київ, 2018. – № 2-3. – С. 245-254.