Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Захист від прихованих загроз в середовищі хмарних обчислень
 
Names Муляр, Ігор Володимирович
Мірошніченко, Олег Вікторович
Краснік, Анатолій Васильович
Солодєєва, Людмила Василівна
Date Issued 2018-04 (iso8601)
Abstract Наявність гіпервізорів в середовищі хмарних обчислень створює новий клас загроз, реалізація яких пов'язана з неоднозначністю переходів між різними рівнями ієрархії.
Застосування сучасних технологій адаптивних систем захисту інформації не дозволяє здійснювати повний контроль за інформаційними потоками середовища хмарних обчислень, оскільки вони функціонують на верхніх рівнях ієрархії. Тому для створення ефективних механізмів захисту ПЗ в середовищі хмарних обчислень потрібна розробка нових моделей загроз і створення методів відображення комп'ютерних атак, які дозволяють оперативно ідентифікувати приховані і потенційно небезпечні процеси інформаційної взаємодії.
Автором розроблена модель прихованих загроз інформаційній безпеці в середовищі хмарних обчислень, що враховує активний характер суб'єктів і об'єктів інформаційної взаємодії.
Також розроблена модель операцій, що відбуваються з даними при їх обробці в середовищі хмарних обчислень, що дозволяє формалізувати опис інформаційних процесів у вигляді мультиграфа транзакцій.
Суть пропонованого підходу полягає в представленні прихованої загрози у вигляді функції предикатів, змінні якої явно ініціалізуються. Функція предикатів вирішувана для всіх наборів змінних. Рішення задачі протидії прихованим загрозам формалізується з використанням набору предикатів, що дозволяє представити функції оцінки допустимості переходів в мультиграфі транзакцій у вигляді набору таблиць правил політики безпеки.
Правила розмежування доступу, складають основу політики безпеки, включають і обмеження на механізми ініціалізації процесів доступу. В рамках розробленої моделі операцій формалізований опис прихованих загроз зводиться до появи контекстно-залежних переходів в мультиграфі транзакцій.
Genre Стаття
Topic гіпервізор
Identifier Захист від прихованих загроз в середовищі хмарних обчислень [Текст] / І. В. Муляр, О. В. Мірошниченко, А. В. Краснік, Л. В. Солодєва // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Київ : ВІКНУ, 2018. – Вип. 59. – C. 115-126.