Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Методи та алгоритми виявлення атак в бездротових мережах передачі даних
 
Names Джулій, Володимир Миколайович
Красильников, Сергій Романович
Божук, Сергій Олегович
Dzhuliy, V.M.
Krasilnikov, S.R.
Bozhuk, S.O.
Date Issued 2017 (iso8601)
Abstract В статті запропоновані алгоритми виявлення атак в бездротовій мережі на основі застосування класифікованої моделі.
Бездротове середовище передачі даних в силу своїх особливостей створює потенційні умови для прослуховування мережевого трафіку і неконтрольованого підключення до бездротової мережі зловмисників, які знаходяться в зоні її дії. Бездротові мережі передачі даних схильні, в тому числі з причини недосконалості протоколів, до різних типів атак. Для вирішення зазначених проблем забезпечення безпеки інформації в бездротових мережах використовуються як технічні засоби захисту, так і організаційні заходи.
На теперішній час відсутні роботи по застосуванню методів інтелектуального аналізу даних в задачах виявлення атак на локальні бездротові мережі. У зв'язку з цим виникає проблема вибору оптимального вектора ознак, специфічних для подій безпеки в бездротових мережах, які будуть використовуватися в ході класифікації даних подій. Задача розробки алгоритмічного та програмного забезпечення системи, що дозволяє автоматизувати процес виявлення бездротових атак на основі застосування сучасних методів інтелектуального аналізу параметрів мережевого трафіку, є актуальною. Широке розповсюдження бездротових локальних мереж та їх застосування в корпоративних інформаційних системах призводить до необхідності приділяти активну увагу вирішенню притаманних їм проблем інформаційної безпеки. При цьому існуючі засоби захисту, в тому числі комерційні бездротові системи виявлення атак, не забезпечують повноцінного захисту від зловмисної активності.
Проведений аналіз загроз і їх джерел та побудова їх моделей, дозволяють більш точно оцінювати безпеку мережевої активності і рівень довіри до її джерела. Запропоновані алгоритми виявлення атак в бездротовій мережі на основі застосування класифікованої моделі з використанням технологій інтелектуального аналізу даних. Аналіз алгоритмів дозволяє зробити висновок про їх застосовності в складі системи виявлення атак.
Genre Стаття
Topic бездротові мережі
Identifier Джулій В. М. Методи та алгоритми виявлення атак в бездротових мережах передачі даних [Текст] / В. М. Джулій, С. Р. Красильников, С. О. Божук // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Київ : ВІКНУ, 2017. – Вип. 57. – C. 104-113.