Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Значення самоаналізу для професійного розвитку майбутніх фахівців соціономічної сфери
 
Names Подкоритова, Лариса Олександрівна
Брезденюк, Аліна Олегівна
Podkorytova, L.O.
Brezdenjuk, А.О.
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract У статті розглянуто значення самоаналізу для професійного розвитку майбутніх фахівців соціономічної сфери на прикладі студентів-психологів.
На основі теоретичного аналізу наукових праць виявлено, що до фахівців соціономічної сфери, зокрема психологів, висувається низка вимог, зокрема до самої особистості фахівця.
Виявлено, що важливою професійною вимогою до фахівців соціономічної сфери, зокрема психологів, є розвинена здатність до самоаналізу.
У статті самоаналіз розглядається як здатність особи аналізувати свої психічні властивості, дії, вчинки, давати їм оцінку.
Розглянуто зв'язок самоаналізу з рефлексією та самопізнанням. При цьому показано, що самопізнання включає і рефлексію, і самоаналіз.
Визначено, що самоаналіз є одним з центральних рефлексивних механізмів і важливою психічною діяльністю студентського віку. Лежить в основі самопізнання і самовиховання майбутнього фахівця.
Показано, що самоаналіз відіграє важливу роль у формуванні професійної компетентності фахівців соціономічної сфери: впливає на успішне професійне самовизначення та самореалізацію, лежить в основі професійного самостановлення, сприяє спроможності ефективно вирішувати внутрішні проблеми, є одним із критеріїв професійної готовності, сприяє розвитку адекватного самоставлення, впливає на формування «Я-концепції», професійно-рольової ідентифікації, сприяє формуванню професійної свідомості, професійної компетентності особистості тощо.
Припускається, що здатність до самоаналізу необхідно розвивати цілеспрямовано у процесі професійного навчання.
Genre Стаття
Topic психологія
Identifier Подкоритова Л. О. Значення самоаналізу для професійного розвитку майбутніх фахівців соціономічної сфери / Л. О. Подкоритова, А. О. Брезденюк // Проблеми сучасної психології : зб. наук. пр. Кам'янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка, Ін-ту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України / за наук. ред. С. Д. Максименка, Л. А. Онуфрієвої. – Кам'янець-Подільський : Аксіома, 2018. – Вип. 40. – С. 320–330.