Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Зображально-виражальні аспекти наративу в щоденникові
 
Names Джигун, Л.М.
Мацько, В.
Dzhyhun, Liudmyla
Matsko, Vitalii
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract У статті розглянуто форми метафоризації, зображувально-виражальні
засоби, завдяки яким письменники передають читачам своє хвилювання, біль душі, побачене і пережите в минулому часі. Доведено, що мемуаристи української еміграції глибоко переймалися проблемами часу, про що свідчить мова творів, у яких постають не лише належним чином виписані постаті персонажів, а й розважлива, узагальнена, аналітична думка, обрамлена художніми засобами. Означена думка характеризує й оцінює екологічні, соціальні явища, втілені в образне слово. З'ясовано, що метафора представлена і як лінгвістичний феномен, що є провідним засобом в щоденниковій прозі моделювання суто художньої картини дійсності. Вона витворюється на ґрунті мовноестетичного освоєння
екстралінгвального світу і реалізується в текстовій структурі, декодування якої відбувається завдяки буттєвому (онтологічному), текстовому й позатекстовому досвіду читача (інтерпретатора). Означений досвід розширюється, коригується й прочитується реципієнтом в контексті інших компонентів художньої структури.
Genre Стаття
Topic щоденник
Identifier Джигун Л. М. Зображально-виражальні аспекти наративу в щоденникові / Л. М. Джигун // Філологічний дискурс : зб. наук. пр. / гол. ред. Віталій Мацько. – Хмельницький, 2018. – Вип. 7. – С. 68-83.