Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Аналіз архітектурних особливостей обчислювальних систем з програмованою структурою
 
Names Огнєвий, Олександр Вікторович
Присяжнюк, Віталій Володимирович
Коваль, Богдан Анатолійович
Лєнков, Сергій Васильович
Ognjevyj, Oleksandr
Prisyajnyuk, Vitaliy
Koval, Bogdan
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract Стаття присвячена побудові мультиархітектурних кластерних та мультикластерних обчислювальних систем .
В роботі проведено аналіз обчислювальних систем з програмованною структурою. Дослідження показали, що сучасні розподілені ОС є мультіархітектурнимі. Залежно від рівня розгляду їх функціональних структур, вони можуть виглядати і як MISD, і як SIMD, і як MIMD системи.
Основна функціонально-структурна одиниця обчислювальних ресурсів в системах розглянутого класу - це елементарна машина (ЕМ), яка є композицією з обчислювального модуля і системного пристрою.
Встановлено, що ОС з програмованою структурою відносяться до масштабуємихся засобів обробки інформації і допускають формування конфігурацій з масовим паралелізмом (Scalable Massively Parallel Architecture Computing Systems).
Взаємодія між ЕОМ здійснюється за допомогою програмного налаштування мережі зв'язку. Структура ОС описується графом, множина вершин якого - кількість елементарних машини (або системних пристроїв, або локальних комутаторів), а множина ребер - лінії міжмашинного зв'язку.
До структур сучасних ОС пред'являється ряд вимог: простота вкладення паралельного алгоритму, зручність адресації елементарних машин, здійсненність принципу близькодії і мінімуму затримок при міжмашинних передачах інформації , масштабованість і великомасштабні структури, комутація, живучість, технологічність . Найбільш повно перерахованим вище вимогам задовольняють однорідні структури (тобто описувані однорідними графами). Такі структури є перспективними для формування масштабованих і великомасштабних обчислюваних систем (зокрема, ОС з програмованою структурою).
Для оцінки продуктивності каналів зв'язку між ЕМ системи використано показники пропускна здатність і латентність, щодозволяють здійснити досить повний аналіз структурних можливостей ОС.
В роботі наведено приклад побудови обчислювального кластера, укомплектованого N обчислювальними вузлами, які об'єднані мережею зв'язку стандарту Gigabit Ethernet.
Genre Стаття
Topic обчислювальні системи
Identifier Аналіз архітектурних особливостей обчислювальних систем з програмованою структурою [Текст] / О. В. Огнєвий, С. В. Лєнков, Б. А. Коваль, В. В. Присяжнюк // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Київ : ВІКНУ, 2018. – Вип. 61. – С.103–113.