Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Моделі та алгоритми виявлення атак в бездротових мережах передачі даних
 
Names Джулій, Володимир Миколайович
Лєнков, Олексій Сергійович
Ряба, Людмила Олександрівна
Dzhuliy, V.M.
Lenkov, A.S.
Ryaba, L.A.
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract В статті запропоновано комплекс системних моделей процесу функціонування виявлення атак в складі інформаційної системи, заснованих на методології IDEF0 і IDEF1X, що дозволяють деталізувати процес виявлення атак в бездротових мережах і інтегрувати систему виявлення атак з компонентами інтегрованої системи захисту інформації в організації з урахуванням вимог нормативних документів.
Бездротові мережі передачі даних схильні, в тому числі з причини недосконалості протоколів, до різних типів атак. Для вирішення зазначених проблем забезпечення безпеки інформації в бездротових мережах запропоновано алгоритми виявлення атак на основі класифікуючої моделі з використанням методів інтелектуального аналізу даних, які на відміну від існуючих алгоритмів дозволяють підвищити точність виявлення атак і знизити кількість помилкових спрацьовувань за рахунок попереднього навчання і донавчання системи на даних реального мережевого трафіку. Для оцінки ефективності алгоритмів пропонується їх апробація методом імітаційного моделювання. Аналіз запропонованих алгоритмів дозволяє зробити висновок про їх застосовності в складі системи виявлення атак, які становлять ядро бази знань бездротової системи виявлення атак.
Широке розповсюдження бездротових локальних мереж та їх застосування в корпоративних інформаційних системах призводить до необхідності приділяти активну увагу вирішенню притаманних їм проблем інформаційної безпеки. При цьому існуючі засоби захисту, в тому числі комерційні бездротові системи виявлення атак, не забезпечують повноцінного захисту від зловмисної активності. Запропонована архітектура інтелектуальної системи виявлення бездротових атак, яка функціонує на основі розроблених алгоритмів виявлення атак і їх об'єднання в ансамбль, застосування яких дозволяє з більш високою точністю і повнотою виявляти і блокувати атаки на бездротовий компонент інформаційної системи.
Genre Стаття
Topic бездротові мережі
Identifier Джулій В. М. Моделі та алгоритми виявлення атак в бездротових мережах передачі даних [Текст] / В. М. Джулій, О. С. Лєнков, Л. О. Ряба // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Київ : ВІКНУ, 2018. – Вип. 59. – C. 76-87.