Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Базові положення і алгоритм функціонування нейромережної системи розпізнавання символів номерних знаків
 
Names Чешун, Віктор Миколайович
Сєлюков, Олександр Васильович
Волосевич, Володимир Павлович
Лаврінчук, Вадим Володимирович
Cheshun, V.M.
Selyukov, A.V.
Volosevich, V.P.
Lavrinchuk, V.V.
Date Issued 2017 (iso8601)
Abstract Вдосконалення систем розпізнавання номерних знаків має важливе значення для автоматизованого контролю автомобільного трафіку та в інших актуальних задачах автоматизації обслуговування транспортних засобів.
В статті проаналізовано особливості існуючих систем і методів розпізнавання номерних знаків, визначено їх основні переваги та недоліки, представлено узагальнену структуру та покроковий алгоритм роботи компонентів подібних систем. Для підвищення ефективності процесу розпізнавання символів запропоновано використовувати в якості процесорного ядра тришарову штучну нейронну мережу прямого поширення, обґрунтовані вибір її виду, способів структурної організації та апаратної реалізації на програмованих логічних інтегральних схемах, а також застосування вдосконаленого алгоритму роботи системи розпізнавання номерних знаків. Вдосконалення алгоритму роботи системи розпізнавання досягається за рахунок введення до нього операцій зведення зображень символів, отриманих після етапу сегментації, до спільної роздільної здатності з урахуванням потреб забезпечення можливості ефективного розпізнавання символів нейромережною системою мінімальної складності.
Запропоновані рішення орієнтовані на підвищення ефективності процесу розпізнавання символів номерних знаків як за кількістю розпізнаних символів, так і за тривалістю операції розпізнавання.
Genre Стаття
Topic система розпізнавання символів
Identifier Базові положення і алгоритм функціонування нейромережної системи розпізнавання символів номерних знаків [Текст] / О. В. Сєлюков, В. М. Чешун, В. П. Волосевич, В. В. Лаврінчук // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Київ : ВІКНУ, 2017. – Вип. 58. – C. 58-67.