Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Ценностные концепты «я - иной» («новый» / «чужой») в текстах неиституционального политического дискурса (на примере текстов молодых людей с разным правовым статусом: беженцев и не беженцев)»
 
Names Zakharchuk, Kateryna
Захарчук, Катерина
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract Ціннісні концепти «я - інший» («новий» / «чужий») в текстах неістітуціонального політичного дискурсу
(На прикладі текстів молодих людей з різних правовим статусом: біженців і не біженців).
Дана публікація присвячена презентації попередніх результатів дослідження ядерних компонентів ціннісних концептів «Я» «новий» «чужий» в текстах молодих людей з різних правовим статусом особистості. Практична значимість дослідження: Маючи більш повне уявлення про подібності і розходження в цінностях, очікуваннях молодих людей з різних правовим статусом, можна, як виявити потенційно «благополучне поле» в спільних проектах молодих людей «біженців» і «не біженців», так і спрогнозувати «проблемне поле »можливих конфліктних ситуацій і запобігти їм. екст від біженців, в нашому розумінні, є предметом політичної лінгвістики, неинституционального політичного дискурсу (при широкому розумінні поняття «політика») і графічним відображенням «взаємин між мовою, мисленням, комунікацією, учасників соціального життя і політичним станом суспільства»
Доцільно нагадати, що історичний зміст бінарних опозицій «я - інший», «ми - вони», «свій - чужий», пов'язаних з процесами конструювання ідентичності, має фундаментальне значення для розкриття специфіки культури і її самоусвідомлення, для міжкультурної взаємодії. Однак, формування даних понять - це динамічний соціальний процес, обумовлений не тільки їх взаємним співвіднесенням, але характером самої епохи, а точніше - конкретної історичної ситуацією і вектором її розвитку.
Якщо влада готова до того щоб соціальна верства «біженці» з категорії «чужий» в соціумі трансформувалася в категорію «свій», то це загальне багатоаспектне завдання соціуму, і в першу чергу вчених, влади, вивчати «будь-які мовні утворення» учасників політичного процесу - біженців .
Створення динамічного соціального загального простору (можливостей), в якому молоді люди з різним політичним статусом могли б в загальному просторі реалізовувати виявлені в ході дослідження потреби: вивчати мову; не просто поверхнево знайомитися, а ближче знайомитися, - це могло б бути «потенційно благополучним полем» для інтеграції молодих біженців та формування толерантного гуманного молодого покоління в цілому. Можливе «проблемне поле» можливих конфліктних ситуацій між молодими людьми з різних політичних статусом і незалежно від статусу - вербалізувано в концептах через поняття «keine Freunde"(без друзів), "keine Sprache" (без мови), "allein" (самотній) "anders"(інший).

Є час складання стереотипів, їх вкорінення в культурі, і час їх руйнування і формування нових стереотипів взаємного сприйняття.
Genre Глава з книги
Topic політичний дискурс
Identifier Захарчук К. Ценностные концепты «я - иной» («новый» / «чужой») в текстах неиституционального политического дискурса (на примере текстов молодых людей с разным правовым статусом: беженцев и не беженцев)» / К. Захарчук // Linguistik als diskursive Schnittstelle zwischen Recht, Politik und Konflikt / Martin Henzelmann (Hrsg.). – Hamburg : Verlag Dr. Kovaþ, 2018. – P. 179-190.