Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Метод передачі прихованої інформації без спотворення растрового зображення
 
Names Джулій, Володимир Миколайович
Лєнков, Сергій Васильович
Мірошніченко, Олег Вікторович
Бойко, Борис Олексійович
Dzhuliy, V.M.
Lenkov, S.V.
Miroshnichenko, O.V.
Boyko, B.A.
Date Issued 2017 (iso8601)
Abstract В статті запропонований метод передачі прихованої інформації без спотворення растрового зображення. На основі проведеного аналізу наведено поняття прихованого каналу передачі інформації, а також класифікація методів і завдань прихованої передачі інформації.
Проведено огляд існуючих методів впровадження інформації в растрові зображення. Наведено аналіз існуючих програм впровадження інформації в растрові зображення, виявлено їх переваги та недоліки. Розглянуті можливі області застосування стеганографії, зокрема-стеганографія може бути використана для зберігання і розподілення ключів в мережах зв'язку. Виявлені недоліки методів впровадження інформації в растрові зображення і їх програмні реалізації не дозволяють в повній мірі використовувати їх для безпечної передачі інформації. Для усунення виявлених недоліків запропонований метод передачі прихованої інформації без спотворення растрового зображення, який дозволяє із зображення і файла даних, отримати файл-ключ пікселів, за допомогою якого можна буде витягнути файл даних із початкового растрового зображення, без спотворення растрового зображення. При необхідності існує можливість побітово зашифрувати файл-ключ в початкове растрове зображення, в даному випадку при створенні файл-ключа, останній байт пікселя не індексується, тому що він буде змінений.
Для організації прихованого каналу зв'язку, розподілу і передачі ключової інформації запропонований метод, що на відміну від розглянутих, має високу пропускну здатність. Файл-ключ пікселів стискається і зберігається в форматі результуючого растрового зображення. Через низьку ентропію файл-ключа пікселів, він буде мати набагато менший розмір, ніж початкове растрове зображення. При необхідності існує можливість шифрування файл-ключа пікселів методом симетричного шифрування або RSA, що значно підвищить стійкість до атак - впроваджена інформація може піддаватися злому, видаленню чи атакам. Стійкість є головною вимогою, що висувається до будь яких стеганографічних методів, а також забезпечить секретність вбудованої інформації.
Genre Стаття
Topic стеганографія
Identifier Метод передачі прихованої інформації без спотворення растрового зображення [Текст] / С. В. Лєнков, В. М. Джулій, О. В. Мірошніченко, Б. О. Бойко // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Київ : ВІКНУ, 2017. – Вип. 58. – C. 114-123.