Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Розвиток процесів децентралізації в Україні
 
Names Тюріна, Ніла Марківна
Карвацка, Наталія Станіславівна
Назарчук, Тетяна Валеріївна
Date Issued 2018 (iso8601)
Abstract Основна складова сучасних концепцій управління - децентралізація, передбачає передачу повноважень та відповідальності від центральної державної влади на нижні рівні управління й недержавному сектору.В європейських країнах активно продовжуються процеси децентралізації й делегування більших прав для прийняття рішень місцевим адміністраціям. За даними [1], співвідношення кількості публічних і державних службовців в деяких країнах ЄС дорівнює (у відсотках): Австрія 54,5:45,5, Франція – 51:49; Іспанія – 50:50; Ірландія – 10:90; Нідерланди – 80:20; Португалія 10,3:89,7; Великобританія 62,3:37,7. Ефективність дій місцевих органів влади знаходиться в прямій залежності від необхідного рівня управлінської та фінансової незалежності, самостійності за умов дійового контролю й відповідальності.Головний критерій раціональної децентралізації - досягнення найвищої якості обслуговування громадян, а головний принцип – субсидіарність (лат. subsidium - допомога), що визначає найнижчу оптимальну межу втручання уряду у діяльність органів місцевої влади.
Процеси децентралізації в Україні розпочалась з ухвалення Кабінетом Міністрів у квітні 2014 року «Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні». Ця концепція спрямована на створення та підтримку: сприятливого для життя громадян середовища; забезпечення сталого соціально-економічного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць; задоволення інтересів громадян у всіх сферах життєдіяльності; надання населенню органами місцевого самоврядування високоякісних й доступних адміністративних, соціальних та інших послуг на відповідних територіях; узгодження інтересів держави та територіальних громад.
Genre Стаття
Topic децентралізація
Identifier Тюріна Н. М. Розвиток процесів децентралізації в Україні / Н. М. Тюріна, Н. С. Карвацка, Т. В. Назарчук // Публічне управління та адміністрування: конкурентні виклики сучасності : матеріали всеукр. наук.-практ. інтернет-конф. – Львів : ТзОВ «Ліга-Прес», 2018. – С. 154-156.