Запис Детальніше

Electronic Sumy State Pedagogical University named after A. S. Makarenko Institutional Repository

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Хімічна компетентність та її роль у формуванні професійного інженера-будівельника
 
Names Данченко, Ю. М.
Danchenko, Yu. M.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract Метою представленого дослідження є встановлення взаємозв’язків між хімічною компетентністю та формуванням професіональних навичок у студентів Харківського національного університету будівництва та архітектури (ХНУБА). Оцінювання ролі та значення хімії як нормативної дисципліни у процесі міждисциплінарної інтеграції проводилось за допомогою анкетування студентів 3 курсу, що навчаються за напрямом «Будівництво» спеціальності
«Теплогазопостачання та вентиляція». У питаннях розробленої анкети відображені міждисциплінарні зв’язки раніш вивчених 17 дисциплін професійної спрямованості з хімією. В ході дослідження встановлено, що близько третини усіх розглянутих дисциплін тісно пов’язані з хімічними знаннями. Це дисципліни з високим рівнем міждисциплінарних зв’язків – хімія природного газу (85%), хімія атмосфери (84%), екологія (72%), будівельні матеріали (62%), геологія нафти та газу (58%). Більшість дисциплін мають інтеграційний потенціал з хімією від 30 до 45%. За результатами анкетування можна стверджувати, що хімія – нормативна дисципліна природничо-наукового циклу, є основним фактором розвитку хімічної компетентності у студентів – будівельників та дуже важлива для успішного засвоєння більше половини усіх дисциплін професійної спрямованості.
Genre Article
Topic хімічна компетентність
Identifier Данченко, Ю. М. Хімічна компетентність та її роль у формуванні професійного інженера-будівельника [Текст] / Ю. М. Данченко // Актуальні питання природничо-математичної освіти : збірник наукових праць / Міністерство освіти і науки України, Сумський державний педагогічний ун-т ім. А. С. Макаренка ; [голова редкол. О. С. Чашечникова; редкол.: В. Г. Бевз, В. Ватсон, Л. П. Величко та ін.]. – Суми : [СумДПУ ім. А. С. Макаренка], 2014. – Вип. 4. – С. 9–13.