Запис Детальніше

Побудова ГІС-інтегрованої системи даних та моделей на основі XML-формалізації для моделювання процесів у річках

Репозитарій Вінницького Національного Технічного Університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Побудова ГІС-інтегрованої системи даних та моделей на основі XML-формалізації для моделювання процесів у річках
 
Creator Мокін, В. Б.
Скорина, Л. М.
Крижановський, Є. М.
Гораш, М. А.
 
Subject геоінформаційна система
математична модель
база даних
XML
моделювання процесів
річка
PMML
MathML
SBML
GML
WaterML
KNIME
 
Description Проведено аналіз відомих форматів формалізації математичних моделей та просторових форматів, які є актуальними для оброблення даних і моделювання процесів у річках: PMML, MathML, SBML, GML, WaterML, за системою критеріїв: кількість класів математичних моделей на прикладі задач моделювання процесів у річках; наявність репозиторіїв вже ідентифікованих моделей, інтегрування з мовами програмування; наявність специфічних тегів для роботи з просторовими даними; наявність середовищ для автоматизованої формалізації та імпорту/експорту XML-моделей. Запропоновано інтегральний критерій. Наведено приклади застосування цієї системи критеріїв для вибору оптимального XML-формату для збереження даних і моделей за різних ваг певних критеріїв та умов: якщо основним критерієм є наявність геоприв`язки, тоді оптимальною XML-мовою є WaterML, якщо – можливість формалізації будь-яких аналітичних моделей, особливо гідробіологічних, тоді – SBML, а якщо необхідною є автоматизація алгоритмів штучного інтелекту, тоді – PMML.
Охарактеризовано відомі технології збереження атрибутивних та просторових даних ГІС для їх автоматизованого оброблення: KML, Shapefile, GPX, GeoJSON, SXF, база геоданих ArcGIS, Spatialite (SQLite), MapInfo TAB format. Відзначено, що за критерієм кількості згадувань в документах зі словом «map», які знаходить пошукова система Google, найбільш популярними у світі є формати KML (22 млн.), GPX (20 млн.) та Shapefile (11,5 млн.).
Вперше запропоновано структуру ГІС-інтегрованої системи даних і моделей на основі XML-формалізації та проілюстровано її працездатність на прикладі прогнозування середньорічних витрат води для 50% забезпеченості за багаторічний період у басейні річки Дністер у середовищі KNIME Analytics Platform.
Отримані результати дозволяють забезпечити швидкість побудови, універсальність та широкий функціонал ГІС-інтегрованих систем баз даних і моделей.
 
Date 2019-01-24T14:20:36Z
2019-01-24T14:20:36Z
2018
 
Type Article
 
Identifier Побудова ГІС-інтегрованої системи даних та моделей на основі XML-формалізації для моделювання процесів у річках [Електронний ресурс] / В. Б. Мокін, Л. М. Скорина, Є. М. Крижановський, М. А. Гораш // Наукові праці Вінницького національного технічного університету. – 2018. – № 2. – С. 1–10. – Режим доступу: https://praci.vntu.edu.ua/index.php/praci/article/view/550.
http://ir.lib.vntu.edu.ua//handle/123456789/23413
004.9+528
 
Language uk_UA
 
Relation Наукові праці Вінницького національного технічного університету. № 2.
https://praci.vntu.edu.ua/index.php/praci/article/view/550
 
Format application/pdf
 
Publisher ВНТУ