Запис Детальніше

Аналіз тенденцій і перспектив розвитку підприємств харчової промисловості України

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Аналіз тенденцій і перспектив розвитку підприємств харчової промисловості України
Analysis of tendencies and prospects of development of food industry enterprises of Ukraine
 
Creator Шергіна, Л. А.
Жемба, А. Й.
Пономарьова, Ю. І.
Shergina, L. A.
Zhemba, A. I.
Ponomarova, Y. I.
 
Contributor ДВНЗ “Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана”
Національний університет водного господарства та природокористування
SHEI “Kyiv National Economic University after named Vadym Hetman”
National Univеrsity of Water and Environmental Engineering, Rivne
 
Subject підприємства харчової промисловості
нестійкі економічні умови
індекси виробництва і реалізації
обсяг капітальних інвестицій
food industry
unstable economic conditions
sales index
production index
capex
338
664
 
Description Аналізується діяльність підприємств харчової промисловості у нестійких
економічних умовах. Проаналізовано основні фінансові результати підприємств та
динаміка інвестицій в харчову промисловість. Розглянуто загальні тенденції функціо-
нування харчової галузі та чинники, що впливають на стан і перспективи розвитку
галузі в Україні. Виявлено основні зміни щодо стану активності підприємств харчової
промисловості на ринку. Доведено, що високоефективні підприємства харчової галузі
здатні забезпечити стрімке зростання усієї галузі, що приведе до підвищення рівня її
інвестиційної привабливості.
The article analyzes the activities of the food industry in a fragile economic environment.
Effective, high-performance, dynamically growing food industry is a priority in ensuring
economic security of the state and achieving high national competitiveness.
Food industry of the country has extremely favorable conditions for its effective
development. Food industry of Ukraine belongs to more than twenty sub-sectors, the most
important of them are sugar, meat, fluor, cereals, wine, milk processing, canning and others.
The aim of the article is the food industry activities analysis in unstable business
environment during recent years in Ukraine. Tasks are set to achieve goal : to examine the
General state of the food industry; to identify the main trends accompanying the development
of the food industry; to identify and justify the ways of stabilizing production and increasing
the export potential of ukrainian industry .
According to the analysis of the food industry , production it decreased in 2016
comparing to 2011 by 4063,1 thousand tons. The volume of white crystalline sugar, fluor,
bread and bakery production increased. Production of unrefined sunflower oil, poultry.
The index of industrial production in 2016 compared to 2011 decreased by 23.8%, and
food production – by 19.6%. Due to rising labor costs through adverse weather conditions,
also negatively affected by rising prices for seeds, fertilizers and fuel.
The decrease in production volumes of the food industry in led to a decrease in the
volume of its implementation. Due to rising food prices, decreasing incomes, unfavourable
economic conditions The calculations allow us to conclude that in 2016 in comparison with 2011 average
producer prices grew in all product groups. Prices most increased on such products: butter
and hard cheese, semi-smoked sausages, sausages, milk and dry cream, beef and pork. Due to
the increased cost of production, reduction in livestock and rising prices for these products on
world markets.
Identified the following major changes relative to the state of activity of food industry
enterprises in the market for 2011–2016: the increase in production volumes, although the
seasonally adjusted value of this indicator is observed a small decrease; the increase in demand
for products in domestic and foreign markets.
Capital investment in the food processing sector decreased by 882,0 mln. The share of
investment in the food sector amounts to 12.9% of the total. The deterioration of the economic
situation reduces the growth rate of investments in the food industry.
In 2016, the share of the food industry that made a profit reached 73,6. Despite progress
in increasing profitability, overall financial performance in 2016 is unprofitable, namely: -
15750,2 mln. This is due to a decline in food production, rising prices of basic food products
and reduced welfare.
We believe that the positive factors in the development of the food industry are: welldeveloped
production infrastructure industry, high market capacity due to internal and
external demand, favorable geographical location and climatic conditions, low competition,
and others. Negative or unfavorable factors in the development of the food industry at the
macro level are: lack of political commitment, low international ratings of the country, lack of
regulation of land relations, a significant level of bureaucracy and corruption, unstable
legislation, low Executive discipline in government and management, a significant rate of
inflation, low purchasing level, poor infrastructure of the financial market, economic
instability, high tax burden and others. It is proved that effective enterprises of the food
industry is able to provide rapid growth in all sectors that will lead to higher level of its
investment attractiveness.
 
Date 2019-01-25T10:08:54Z
2019-01-25T10:08:54Z
2017-03-28
2017-03-28
 
Type Article
 
Identifier Шергіна Л. А. Аналіз тенденцій і перспектив розвитку підприємств харчової промисловості України / Л. А. Шергіна, А. Й. Жемба, Ю. І. Пономарьова // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. — № 875. — С. 181–187. — (Підприємництво).
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/43836
Shergina L. A. Analysis of tendencies and prospects of development of food industry enterprises of Ukraine / L. A. Shergina, A. I. Zhemba, Y. I. Ponomarova // Visnyk Natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Menedzhment ta pidpryiemnytstvo v Ukraini: etapy stanovlennia i problemy rozvytku. — Lviv : Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2017. — No 875. — P. 181–187. — (Pidpryiemnytstvo).
 
Language uk
 
Relation Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку, 875, 2017
http://www.ukrstat
file:///C:/Users/Andriy/Downloads/Vcndtue_2014_3_14
http://www.ukrstat.gov.ua/
http://minagro.gov.ua/system/files/
1. Грабович Т. С. Аналіз справ харчової промисловості України / Т. С. Грабович // Вісник НТУ “ХПІ”. Серія: Актуальні проблеми управління та фінансово-господарської діяльності підприємства. – Харків: НТУ “ХПІ”. – 2013. – № 49 (1022). – С. 28–33.
2. Дейнеко Л. В., Коваленко А. О., Старшинська Л. В. Стратегія розвитку харчової промисловості України та її регіонів на період до 2015 р.: моногр. / за ред. проф. Л. В. Дейнеко. – К.: РВПС України НАН України, 2011. – 212 с.
3. Інвестиції зовнішньоекономічної діяльності України у 2016 [Електронний ресурс] // Мініс- терство аграрної політики та продовольства України. – Режим доступу: http://www.ukrstat. gov.ua/.
4. Кальченко О. М. Сучасний стан та тенденції розвитку харчової промисловості України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: file:///C:/Users/Andriy/Downloads/Vcndtue_2014_3_14 %20(1).pdf.
5. Обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) за видами економічної діяльності у 2011–2016 роках [Електронний ресурс] // Державна служба статистики України. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.
6. Основні показники роботи харчової промисловості України, березень 2015 [Електронний ресурс] // Міністерство аграрної політики та продовольства України. – Режим доступу: http://minagro.gov.ua/system/files/ %D0 %A5 %D0 %B0 %D1 %80 %D1 %87 %D0 %BE %D0 %B2 %D0 %B0 %202014 %20 %D1 %80 %D1 %96 %D0 %BA.pdf.
7. Україна у цифрах 2016. Статистичний збірник [Електронний ресурс] // Державна служба статистики України. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.
8. Фінансові результати підприємств до оподаткування за видами промислової діяльності у 2012–2016 рр. [Електронний ресурс] // Державна служба статистики України. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/. Lviv Polytechnic
1. Hrabovych T. S. Analiz sprav kharchovoi promyslovosti Ukrainy, T. S. Hrabovych, Visnyk NTU "KhPI". Serie: Aktualni problemy upravlinnia ta finansovo-hospodarskoi diialnosti pidpryiemstva, Kharkiv: NTU "KhPI", 2013, No 49 (1022), P. 28–33.
2. Deineko L. V., Kovalenko A. O., Starshynska L. V. Stratehiia rozvytku kharchovoi promyslovosti Ukrainy ta yii rehioniv na period do 2015 y., monohr., ed. prof. L. V. Deineko, K., RVPS Ukrainy NAN Ukrainy, 2011, 212 p.
3. Investytsii zovnishnoekonomichnoi diialnosti Ukrainy u 2016 [Electronic resource], Minis- terstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy, Access mode: http://www.ukrstat. gov.ua/.
4. Kalchenko O. M. Suchasnyi stan ta tendentsii rozvytku kharchovoi promyslovosti Ukrainy [Electronic resource], Access mode: file:///C:/Users/Andriy/Downloads/Vcndtue_2014_3_14 %20(1).pdf.
5. Obsiah realizovanoi promyslovoi produktsii (tovariv, posluh) za vydamy ekonomichnoi diialnosti u 2011–2016 rokakh [Electronic resource], Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, Access mode: http://www.ukrstat.gov.ua/.
6. Osnovni pokaznyky roboty kharchovoi promyslovosti Ukrainy, berezen 2015 [Electronic resource], Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy, Access mode: http://minagro.gov.ua/system/files/ %D0 %A5 %D0 %B0 %D1 %80 %D1 %87 %D0 %BE %D0 %B2 %D0 %B0 %202014 %20 %D1 %80 %D1 %96 %D0 %BA.pdf.
7. Ukraine u tsyfrakh 2016. Statystychnyi zbirnyk [Electronic resource], Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, Access mode: http://www.ukrstat.gov.ua/.
8. Finansovi rezultaty pidpryiemstv do opodatkuvannia za vydamy promyslovoi diialnosti u 2012–2016 rr. [Electronic resource], Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, Access mode: http://www.ukrstat.gov.ua/. Lviv Polytechnic
 
Rights © Національний університет „Львівська політехніка“, 2017
© Шергіна Л. А., Жемба А. Й., ПономарьоваЮ. І., 2017
 
Format 181-187
7
application/pdf
image/png
 
Coverage Львів
 
Publisher Видавництво Львівської політехніки