Запис Детальніше

Характеристика мийного засобу “ензимий” за здатністю руйнування мікробних біоплівок

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Характеристика мийного засобу “ензимий” за здатністю руйнування мікробних біоплівок
Characterization of the “enzymnyi” detergent acco ding to ability of microbial biofilms disruption
 
Creator Шинкарук, О. Ю.
Кухтин, Микола Дмитрович
Вічко, О. І.
Швед, О. В.
Марінцова, Н. Г.
Shynkaruk, O.
Kukhtyn, M.
Vichko, O.
Shved, O.
Marintsova, N.
 
Contributor Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, кафедра харчової біотехнології і хімії
Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології
 
Subject мікробні біоплівки
ензими
деградація
оптична щільність
Staphylococcus aureus
Pseudomonas aeruginosa
Bacillus cereus
microbial biofilms
enzymes
degradation
optical density
Staphylococcus aureus
Pseudomonas aeruginosa
Bacillus cereus
637.1
614.31
 
Description Наведено результати досліджень впливу різних концентрацій робочих розчинів
ензимного засобу “Ензимий” на мікробні біоплівки Staphylococcus aureus, Pseudomonas
aeruginosa та Bacillus cereus. Проведені дослідження вказують на те, що найопти-
мальніша дія засобу на біоплівки проявляється за концентрації 0,01%, при цьому із
підвищенням температури розчинів засобу “Ензимий” до 60 °С та експозиції 60 хв
відбувається збільшення його ефективності щодо руйнування бактерій у біоплівках.
The article contains the results of the research on the influences of different
concentrations of working solutions of the enzyme product “Enzymnyi” on microbial biofilms
Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Bacillus cereus. Research showed that
the optimal effect of the detersive on the biofilm is visible with a concentration of 0.01%, аt
the same time, with the increasing of the temperature of the “Enzymnyi” detergent to 60 °С
and the exposition of 60 minutes there is the increasing of its effectiveness in terms of the
bacteria disruption in biofilms.
 
Date 2019-01-21T14:36:25Z
2019-01-21T14:36:25Z
2018-02-26
2018-02-26
 
Type Article
 
Identifier Характеристика мийного засобу “ензимий” за здатністю руйнування мікробних біоплівок / О. Ю. Шинкарук, М. Д. Кухтин, О. І. Вічко, О. В. Швед, Н. Г. Марінцова // Вісник національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — № 886. — С. 158–164. — (Технологія бродіння, біотехнологія та фармація).
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/43624
Characterization of the “enzymnyi” detergent acco ding to ability of microbial biofilms disruption / O. Shynkaruk, M. Kukhtyn, O. Vichko, O. Shved, N. Marintsova // Visnyk natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Khimiia, tekhnolohiia rechovyn ta yikh zastosuvannia. — Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2018. — No 886. — P. 158–164. — (Tekhnolohiia brodinnia, biotekhnolohiia ta farmatsiia).
 
Language uk
 
Relation Вісник національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування, 886, 2018
1. Дегтерев Г. П. Качество молока в зависимости от санитарного состояния доильного оборудования / Г. П. Дегтерев // Молочная промышленность. − 2000. − № 5. − С. 23−26.
2. Кухтин М. Д. Формування мікробних біоплівок на поверхнях різних матеріалів мікроорганізмами, 164 які виділені з технологічного устаткування / М. Д. Кухтин, Ю. Б. Перкій, Н. В. Крушельнецька // Ветеринарна біотехнологія. − Ніжин: ПП Лисенко М. М., 2013. − № 22. − С. 292−297.
3. Yung-Hua Li. Xiaolin Tian. Quorum Sensing and Bacterial Social Interactions in Biofilms // Sensors. – 2012. – N 12. – P. 19–38.
4. Davey M. E. Microbial biofilms: from ecology to molecular genetics [Теxt] / M. E. Davey, G. O. O’Tool // Microbiol. Mol. Biol. Rev. – 2000. – 64, N 9. – P. 847–867.
5. Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them / M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2017. – Vol. 5/11. – P. 26–33.
6. The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment / M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk // “EUREKA: Life Sciences”. – 2017. – Vol. 5. – P. 11–17.
7. Involvement of a pasteurizer in the contamination of milk by Bacillus cereus in a commercial dairy plant / B. Svensson, A. Eneroth, J. Brendehaug, G. Molin, A. Christiansson // J. Dairy Res. – 2000. – Vol. 67. – P. 455–460.
8. Quantitative analysis of survival of Staphylococcus aureus or Listeria innocua on two types of surfaces: Polypropylene and stainless steel in contact with three different dairy products / N. Oulahal, W. Brice, A. Martial, P. Degraeve // Food Cont. – 2008. – Vol. 19. – P. 78–185.
9. Alginate overproduction affects Pseudomonas aeruginosa biofilm structure and function / M. Hentzer, G. M. Teitzel, G. J. Balzer, A. Heydorn, S. Molin, M. Givskov and M. R. Parsek // J. Bacteriol. – 2001. – Vol. 183 (18). – P. 5395–5401.
10. Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry / Yannick Lequette, Gauthier Boels, Martine Clarisse, Christine Faille // Biofouling. – 2010. – Vol. 26, N 4. – Р. 421−431.
1. Dehterev H. P. Kachestvo moloka v zavisimosti ot sanitarnoho sostoianiia doilnoho oborudovaniia, H. P. Dehterev, Molochnaia promyshlennost. − 2000. − No 5. − P. 23−26.
2. Kukhtyn M. D. Formuvannia mikrobnykh bioplivok na poverkhniakh riznykh materialiv mikroorhanizmamy, 164 yaki vydileni z tekhnolohichnoho ustatkuvannia, M. D. Kukhtyn, Yu. B. Perkii, N. V. Krushelnetska, Veterynarna biotekhnolohiia. − Nizhyn: PP Lysenko M. M., 2013. − No 22. − P. 292−297.
3. Yung-Hua Li. Xiaolin Tian. Quorum Sensing and Bacterial Social Interactions in Biofilms, Sensors, 2012, N 12, P. 19–38.
4. Davey M. E. Microbial biofilms: from ecology to molecular genetics [Text], M. E. Davey, G. O. O’Tool, Microbiol. Mol. Biol. Rev, 2000, 64, N 9, P. 847–867.
5. Formation of biofilms on dairy equipment and the influence of disinfectants on them, M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk, Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2017, Vol. 5/11, P. 26–33.
6. The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment, M. Kukhtyn, O. Berhilevych, K. Kravcheniuk, O. Shynkaruk, Y. Horiuk, N. Semaniuk, "EUREKA: Life Sciences", 2017, Vol. 5, P. 11–17.
7. Involvement of a pasteurizer in the contamination of milk by Bacillus cereus in a commercial dairy plant, B. Svensson, A. Eneroth, J. Brendehaug, G. Molin, A. Christiansson, J. Dairy Res, 2000, Vol. 67, P. 455–460.
8. Quantitative analysis of survival of Staphylococcus aureus or Listeria innocua on two types of surfaces: Polypropylene and stainless steel in contact with three different dairy products, N. Oulahal, W. Brice, A. Martial, P. Degraeve, Food Cont, 2008, Vol. 19, P. 78–185.
9. Alginate overproduction affects Pseudomonas aeruginosa biofilm structure and function, M. Hentzer, G. M. Teitzel, G. J. Balzer, A. Heydorn, S. Molin, M. Givskov and M. R. Parsek, J. Bacteriol, 2001, Vol. 183 (18), P. 5395–5401.
10. Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry, Yannick Lequette, Gauthier Boels, Martine Clarisse, Christine Faille, Biofouling, 2010, Vol. 26, N 4, R. 421−431.
 
Rights © Національний університет “Львівська політехніка”, 2018
© Шинкарук О. Ю., Кухтин М. Д., Вічко О. І., Швед О. В., Марінцова Н. Є., 2018
 
Format 158-164
7
application/pdf
image/png
 
Coverage Львів
 
Publisher Видавництво Львівської політехніки