Запис Детальніше

Основні типи психологічної готовності керівників до управління педагогічними працівниками в освітніх округах

Електронна бібліотека НАПН України

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://lib.iitta.gov.ua/714319/
http://uaoppp.com.ua/info/96/
 
Title Основні типи психологічної готовності керівників до управління педагогічними працівниками в освітніх округах
Main types of managers' psychological readiness for teaching staff management in educational districts
 
Creator Ivkin, V. M
Voznyuk, A. V.
 
Subject 1 Philosophy. Psychology
37.07 Management aspects of educational institutions
378 Higher education. Universities. Academic study
 
Description У статті за допомогою факторного та кластерного аналізу виділено основні типи психологічної готовності керівників до управління педагогічними працівниками в освітніх округах. Проаналізовано послідовно зміст і структуру (насиченість певними структурними елементами компонентів психологічної готовності до управління педагогічними працівниками) кожного із факторів, виходячи з розуміння того, що в кожному факторі поєднуються компоненти, які мають смисловий зв’язок і відображають основні прояви психологічної готовності керівників до управління педагогічними працівниками в освітніх округах. Проаналізовано кількісний розподіл виділених чотирьох типів психологічної готовності керівників до управління педагогічними працівниками в освітніх округах. Виявлено, що найоптимальнішим із типів психологічної готовності керівників до управління педагогічними працівниками в освітніх округах є «стратегічний тип» (22,6%), оскільки в такому типі найбільше виражена компетентність керівників щодо інноваційних підходів до управління педагогічними працівниками в освітніх округах. Найменш ефективним типом ми вважаємо «нормативний тип» (39,9%), оскільки керівники цієї групи використовують традиційний підхід до управління педагогічними працівниками в освітніх округах. Встановлено, що «стабільний» (16,8%) та «комфортний» (20,6%,) типи показують односторонній напрямок роботи керівників освітніх організацій. Констатовано, що керівники, які належать до «стабільного типу», з одного боку, усвідомлюють необхідність налагодження спільної діяльності з педагогічними працівниками в освітніх округах з урахуванням рівня професіоналізму підлеглих та створенням умов для розширення їх професійних можливостей і самореалізації професійних інтересів, а з іншого - не мають для цього відповідних знань.
Керівники, які належать до «комфортного типу», з одного боку, готові організовувати співпрацю з педагогічними працівниками в освітніх округах на основі взаємосприйняття та взаєморозуміння, а з іншого - не створюють умов для вдосконалення професійного досвіду та розширення професійних знань підлеглих.
The article discusses the main types of managers' psychological readiness for teaching staff management in educational districts identified by factor and cluster analyses. These include ‘strategic’, ‘normative’, ‘stable’ and ‘comfortable’ types. The most optimal type of managers' psychological readiness for teaching staff management in educational districts was shown to be the strategic type, because it is best characterized by managers' innovative competence in teaching staff management in educational districts. The normative readiness was found to be the most effective type of readiness, because it is characterized by traditional approach to teaching staff management in educational districts. The authors give a detailed description of the components of and the quantitative distribution of each type of managers' psychological readiness for teaching staff management in educational districts.
 
Publisher Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України
 
Date 2016
 
Type Article
NonPeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://lib.iitta.gov.ua/714319/1/%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB.%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB_%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA.%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB_2016_1%284%29%20%E2%80%94%20%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B5%D1%82%20%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B81.pdf
- Ivkin, V. M and Voznyuk, A. V. (2016) Main types of managers' psychological readiness for teaching staff management in educational districts Організаційна психологія. Економічна психологія, 1 (4). pp. 85-91. ISSN 2411-3190