Запис Детальніше

ВІДТВОРЕННЯ ЖИТТЄВОГО ПРОСТОРУ ОСОБИСТОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ВІДТВОРЕННЯ ЖИТТЄВОГО ПРОСТОРУ ОСОБИСТОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ
REPRODUCTION OF THE PERSON'S LIVING ENVIRONMENT WITH THE HELP OF RESOCIALIZATION
 
Creator Камбур, А.
 
Subject аномія; десоціалізація; життєвий простір; ресоціалізація; соціалізація; стадії ресоціалізації
316.752(477)
living space; socialization; de-socialization; resocialization; resocialization stages; anomie

 
Description Автор статті наголошує, що здатність проживати у реструктуризованому просторі і часі має свої межі, переступаючи через які, суспільство наражається на масове безумство. Тому як індивід, так і соціум відчувають потребу в концентрації простору і часу (державність, самостійність, незалежність, дієві реформи, за якими можна було б побачити кінець випробовуванням і т. ін.).  Останнім часом для вирішення власних проблем люди використовують протизаконні дії частіше, ніж в дореформений період. Автор статті звертає увагу на актуальні в дослідженнях гуманістичної стратегії ідеї та розкриває нові її сторони. Йдеться про те, як особа відтворює власний життєвий простір, конструює гуманістичний складник соціальної реальності, тлумачить характер змін, що стаються у цій реальності; які смисли та значення вкладає у події, що стаються; яку ситуацію визначає для себе як таку, що вимагає ціннісно-символічного осмислення, а яку такою, що не потребує особистісного спрямування; як здійснюється вибір стратегії існування та моделі поведінки та ін. Виходячи з аналізу джерел та актуальності обраної проблеми, завдання статті полягає в тому, щоб висвітлити механізми та специфічні риси ресоціалізаційних процесів, що використовуються особистістю під час відтворення власного життєвого простору. Автор статті, звертає Вашу увагу на акценти, розставлені соціологічною інтерпретацією змісту поняття «ресоціалізація». Для перевірки припущень і вирішення поставлених завдань застосовувалися методи теоретичного аналізу (логічний, онтологічний і онтогенетичний, історіографічний, фактологічний, феноменологічний, детермінантний).
The author of the article emphasizes that the ability to live in a restructured environment and time has its limits, through which the society is being exposed to mass madness. Therefore, both the individual and the society feel the need for concentration of environment and time (statehood, independence, effective reforms, on which one could see the end of the test, etc.). Recently, in order to solve their own problems, people use illegal acts more often than in pre-reform period. The author of the article draws attention to the ideas relevant in the research of humanistic strategy and reveals new aspects of it. It is about how a person recreates his or her own living environment, constructs a humanistic component of social reality, and interprets the nature of the changes that occur in this reality; what meanings and values are invested in the occurring events; which situation defines for itself as requiring value-symbolic comprehension, but which does not require a personal orientation; how is the choice of a strategy of existence and behavior patterns is executed, etc. Based on the analysis of the sources and relevance of the selected problem, the objective of the article is to study the mechanisms and specific features of the resocialization processes used by the individual when reproducing their own living space. The author of the article draws your attention to the accents placed by social interpretation of the meaning of «resocialization». Methods for theoretical analysis (logical, ontological and ontogenetic, historiographical, factual, phenomenological, deterministic) were used to check assumptions and to solve the tasks.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor

 
Date 2018-12-30
 
Type Рецензована стаття
 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/VisnikPP/article/view/13396
10.18372/2411-264Х.13.13396
 
Source Вісник Національного авіаційного університету. Серія: Педагогіка, Психологія; № 13 (2018); 129-134
Вестник Национального авиационного университета. Серия: Педагогика, Психология; № 13 (2018); 129-134
Proceedings of the National Aviation University. Series: Pedagogy, Psychology; № 13 (2018); 129-134
 
Language uk
 
Rights Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи, яка через 6 місяців з дати публікації автоматично стає доступною на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).