Запис Детальніше

Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study
 
Creator Ghodrat, M.
Sahraei, H.
Razjouyan, J.
Meftahi, G.H.
 
Description The effects of an extract from saffron (Crocus sativus L.) on visual short-term memory
(STM) were examined in 20 volunteers. The extract was obtained from saffron petals using
100% ethylic alcohol, concentrated by vacuum evaporation, dried, and encapsulated (30 mg
per capsula). Ten participants received the extract each day for three weeks, while other
10 subjects received encapsulated placebo. Then, the contrast sensitivity of a subject was
estimated; sinusoidal grating patches with different contrast levels (0 – 100%) were used
(experiment 1). In experiment 2, the retention of STM was assessed in two-force choice
tests, using a delayed match to sample paradigm. In experiment 3, the n-back memory test
with different interstimulus intervals (up to 14 sec) was used. It was found that subjects after
medication with the saffron extract demonstrated better correct memorizing of the preceding
visual stimuli (from two to five). At the same time, extract medication somewhat improved
retention of visual STM, but only for several intermediate interstimulus intervals, and the
effect was not very remarkable. Our findings buphasize the expedience to research of the
effects of physiologically active dietary constituents in humans.
На групі з 20 добровольців досліджували впливи екстракту шафрану (Crocus sativus L.) на візуальну короткочасну
пам’ять (КЧП). Екстракт отримували з пелюсток шафрану,
використовуючи 100 %-вий етиловий спирт, концентрували за допомогою випаровування під вакуумом, висушували та капсулювали (30 мг у капсулі). 10 учасників приймали екстракт один раз на добу протягом трьох тижнів, тоді
як інші 10 тестованих отримували плацебо (також у капсулах). В експерименті 1 визначали контрастну чутливість
кожного випробуваного. Використовували зображення решіток із ліній, контраст яких змінювався за синусоїдальним
законом; контрастність пред’явлених зображень варіювали
від 0 до 100 %. В експерименті 2 оцінювали ємність КЧП
випробуваних у тестах дворівневого вибору, застосовуючи
парадигму відтермінованої оцінки збігу зі зразком. В експерименті 3 використовували n-зворотний тест збереження пам’ятного сліду при різних інтервалах між візуальними
стимулами (до 14 с). Після курсового приймання екстракту
шафрану тестовані демонстрували кращий рівень коректного запам’ятовування двох–п’яти попередніх візуальних стимулів. У той же час позитивний вплив екстракту на збереження зорових слідів у КЧП хоч і проявлявся, проте лише
для деяких проміжних міжстимульних інтервалів, і він був
менш значним. Наші спостереження підкреслюють доцільність дослідження ефектів фізіологічно активних компонентів, які входять до складу продуктів харчування.
 
Date 2019-02-17T19:40:17Z
2019-02-17T19:40:17Z
2014
 
Type Article
 
Identifier Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study / M. Ghodrat, H. Sahraei, J. Razjouyan, G.H. Meftahi // Нейрофизиология. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 271-278. — Бібліогр.: 22 назв. — англ.
0028-2561
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148281
612.821.1+615.322
 
Language en
 
Relation Нейрофизиология
 
Publisher Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України