Запис Детальніше

Вплив хімічної природи носія на структурні характеристики вуглецевих нанотрубок, отриманих з етилену на Nі-, Co- та Fe-вмісних каталізаторах

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив хімічної природи носія на структурні характеристики вуглецевих нанотрубок, отриманих з етилену на Nі-, Co- та Fe-вмісних каталізаторах
 
Creator Лемеш, Н.В.
Стрижак, П.Є.
 
Subject Наноматериалы и нанотехнологии
 
Description Досліджено вплив хімічної природи носія Ni-, Co- та Fe-вмісних каталізаторів нанесених методом просочення на MgО, CaO та СаСО₃ на структуру вуглецевих нанотрубок, синтезованих на них з етилену. Показано, що на каталізаторах, нанесених на оксид магнію утворюються вуглецеві нанотрубки з найменшими значеннями діаметрів та найбільш однорідні за діаметрами та морфологією, що обумовлено сильною взаємодією металу з носієм. Застосування каталізаторів, нанесених на СаО та СаСО₃ приводить до утворення різних типів вуглецевих нанотрубок за діаметрами та морфологією з домішками нановолокон, що спричинено переважно слабкою взаємодією між металом та носієм.
The effect of the chemical nature of the support of the Ni-, Co- and Fe-containing catalysts deposited by impregnation method on MgO, CaO and CaCO₃ on structure of carbon nanotubes synthesized over them from the ethylene was investigated. It is shown that the catalysts deposited on magnesium oxide produced carbon nanotubes with the lowest diameters and most uniform diameters and morphology, due to the strong interaction of metal with the support. The use of catalysts with CaO and CaCO₃ supports leads to the formation of different types of carbon nanotubes by diameters and morphology and with nanofibers impurities that caused predominantly by the interaction between the metal and support.
Исследовано влияние химической природы носителя Ni-, Co- и Fe-содержащих катализаторов нанесенных методом пропитки на MgО, CaO и СаСО₃ на структуру углеродных нанотрубок, синтезированных на них из этилена. Показано, что на катализаторах, нанесенных на оксид магния образуются углеродные нанотрубки с наименьшими значениями диаметров и наиболее однородные по диаметрам и морфологии, что обусловлено сильным взаимодействием металла с носителем. Применение катализаторов, нанесенных на СаО и СаСО₃ приводит к образованию различных типов углеродных нанотрубок отличающихся диаметрами и морфологией, с примесями нановолокон, что вызвано в основном слабым взаимодействием между металлом и носителем.
 
Date 2019-02-18T14:40:07Z
2019-02-18T14:40:07Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Вплив хімічної природи носія на структурні характеристики вуглецевих нанотрубок, отриманих з етилену на Nі-, Co- та Fe-вмісних каталізаторах / Н.В. Лемеш, П.Є. Стрижак // Поверхность. — 2016. — Вип. 8 (23). — С. 147-157. — Бібліогр.: 23 назв. — укр.
2617-5975
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148522
544.47:544.344
 
Language uk
 
Relation Поверхность
 
Publisher Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України