Запис Детальніше

Формування економіки знань в ЄС: методологічні засади та механізми імплементації

Dspace iRKNEU

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Формування економіки знань в ЄС: методологічні засади та механізми імплементації
 
Creator Яблонскі, Лукаш
Яблонскі, Марек
Федірко, Олександр Анатолійович
Fedirko, Oleksandr Anatoliyovych
Федирко, Александр Анатольевич
 
Subject економіка, що базується на знаннях
ендогенна теорія економічного зростання
національна інноваційна система
інтелектуальний капітал
управління знаннями
колективне навчання
колабораційні наукові дослідження та розробки
структурно-інвестиційні фонди ЄС
«Горизонт 2020»
державно-приватні партнерства
конкурсне фінансування
дослідні гранти
339
 
Description Метою статті є дослідження теоретичних основ формування економіки знань, а також аналіз політики ЄС, спрямованої на розвиток наукового потенціалу, інноваційної діяльності та комерціалізацію нових технологій в країнах-членах. Згідно теорії ендогенного економічного зростання розвиток людського капіталу визначає технологічний прогрес, який, у свою чергу, стимулює загальне економічне зростання у довгостроковій перспективі. Практична верифікація даної теорії ілюструє тенденцію до переважання внеску в економічне зростання людського капіталу, порівняно із фізичним капіталом, що спостерігається з початку ХХ ст. Прихильники концепції інтелектуального капіталу наполягають на тому, що основні конкурентні переваги організації знаходяться в її межах і пов’язані з людськими ресурсами компанії.
Стратегія формування знаннєвої економіки в ЄС базується на комплементарній дії наднаціональної рамкової програми з розвитку науки та інновацій «Горизонт 2020» і численних національних й субнаціональних інструментів підтримки наукового та інноваційного розвитку. Цілий ряд наднаціональних інструментів зорієнтований на широкомасштабні коопераційні дослідження та розробки (державно-приватні партнерства, Європейський інститут інноваційних технологій, державні закупівлі інновацій, дослідницькі та інноваційні заходи), інші механізми є більш сприятливими для комерціалізації існуючих технологій на локальному та мікроекономічному рівнях (SME Instrument, InnovFin, «Швидкий шлях до
інновацій» тощо). Узагальнення національних моделей інноваційної політики дало підстави ідентифікувати п’ять груп країн за критеріями специфіки пріоритетів науково-дослідної політики, співвідношення між фундаментальними та прикладними дослідженнями, ролі приватного сектору в НДР, а також характеру застосовуваних інструментів та механізмів інноваційного розвитку.
 
Publisher ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»
 
Date 2019-03-01T12:02:04Z
2019-03-01T12:02:04Z
2018
 
Type Article
 
Identifier Яблонскі Л. Формування економіки знань в ЄС: методологічні засади та механізми імплементації / Яблонскі Лукаш, Яблонскі Марек, Федірко Олександр // Міжнародна економічна політика. – 2018. – № 2. – С. 7–36.
1811-9824
http://ir.kneu.edu.ua/handle/2010/27362
 
Language uk