Запис Детальніше

МОДЕЛЮВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ ВИПРОМІНЮВАННЯ ЗВУКУ ПРОСТО ПІДТРИМУВАЛИ І КОНСОЛЬНА БАЛКА В ПОЄДНАННІ З РОЗУМНИМ МАТЕРІАЛ

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title МОДЕЛЮВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ ВИПРОМІНЮВАННЯ ЗВУКУ ПРОСТО ПІДТРИМУВАЛИ І КОНСОЛЬНА БАЛКА В ПОЄДНАННІ З РОЗУМНИМ МАТЕРІАЛ
Modeling and control of sound radiation by simply supported and cantilever beam coupled with smart material
Mоделирования и управления излучения звука просто поддерживали и консольная балка в сочетании с умным материал
 
Creator Makarenko, Vitaly
 
Subject


 
Description  Розглянуто змушену вібрацію балки завдяки прикріпленому п’єзоелектрику за допомогою аналітичної моделі, що ґрунтується на теорії вібрації балки Бернуллі-Ейлера. Аналітичне дослідження звукового випромінювання пружною балкою кінцевих розмірів виконано для критерію, що оснований на мінімальному сумарному рівні звукової потужності. Задачу для граничних умов вільно обпертої та консольної балок розв’язано за рівнянням Гельмгольца та неоднорідним диференціальним рівнянням поперечного руху балки. Для розв’язання задачі для вільно обпертої балки використовувано два аналітичних методи. Доведено надійність методів за схожими результатами розв’язків задач отриманих перетворенням Фур’є та підходом функцій Гріна. Показано зміну прикладеної напруги, фази, розміщення та довжини п’єзоелектричного актуатора з метою визначення їх впливу на ослаблення шуму при параметричному дослідженні.
 In this paper forced vibration of the beam due to bonded piezoelectric patch is considered. When an external excitation is applied to the beam, it starts to vibrate, and the resulting acoustic response is predicted from the analytical model, which is based on Bernoulli-Euler theory of beam vibration. Analytical research of the sound radiation by a finite elastic beam is done for criteria based on minimal total sound power level. Helmholtz equation and inhomogeneous differential equation for beam transverse motion defines the solution to this problem. Such solutions were found for boundary conditions of simply supported and cantilever beams. In order to solve the task two analytical methods were used for simply supported beam. The solutions received by Fourier transform and Green functions approach give the very similar results, thus, proving methods reliability. At the case studies the exerted voltage, phase, location and piezoelectric actuator length are varied in order to establish their influence on noise attenuation.
 Рассмотрены вынужденную вибрацию балки благодаря прикрепленному пьезоэлектрики с помощью аналитической модели, основанной на теории вибрации балки Бернулли-Эйлера. Аналитическое исследование звукового излучения упругой балкой конечных размеров выполнены для критерия, основанный на минимальном суммарном уровне звуковой мощности. Задачу для граничных условий свободно опертой и консольной балок назад по уравнению Гельмгольца и неоднородным дифференциальным уравнением поперечного движения балки. Для решения задачи для свободно опертой балки используемые два аналитических методах. Доказано надежность методов с похожими результатами решений задач полученных преобразованием Фурье и подходом функций Грина. Показано изменение приложенного напряжения, фазы, размещение и длины пьезоэлектрического актуатора с целью определения их влияния на ослабление шума при параметрическом исследовании.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2007-03-01
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/1514
 
Source Вестник Национального авиационного университета; Том 33, № 3-4 (2007); 142-150
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 33, № 3-4 (2007); 142-150
Proceedings of National Aviation University; Том 33, № 3-4 (2007); 142-150
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).