Запис Детальніше

ЗНЕШКОДЖЕННЯ КАТІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ВОДНИХ СЕРЕДОВИЩАХ АДСОРБЦІЄЮ НА ПРОТИГАЗНОМУ ВУГІЛЛІ

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ЗНЕШКОДЖЕННЯ КАТІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ВОДНИХ СЕРЕДОВИЩАХ АДСОРБЦІЄЮ НА ПРОТИГАЗНОМУ ВУГІЛЛІ
Disposal of heavy metal cations in aqueous media by adsorption on coal to Ghazni
Обезвреживание катионов тяжелых металлов в водных средах адсорбцией на противогазном угле
 
Creator Заславський, О.М.
Кобулей, О.П.
 
Subject


 
Description  Розглянуто результати дослідження адсорбції катіонів плюмбуму і купруму, а також їх суміші на поверхні модифікованого і немодифікованого протигазного вугілля впродовж різних проміжків часу. Визначено максимальну адсорбційну ємність вугілля відносно до кожного з катіонів. Установлено, що конкуренції між катіонами в процесі адсорбції немає, що пояснено з позицій різних типів взаємодії з поверхнею вугілля. Доведено високу ефективність і перспективність застосування протигазного вугілля для знешкодження катіонів важких металів у водних середовищах.
 Adsorption of Pb and Cu cations and their mixture on the surface of modified and non-modified anti-gas coal trough different time intervals have been studied. The maximum adsorption capacity of coal relative to each cations have been determined. Absence  of concurrence between cations of Pb and Cu during adsorption from mixture is explained by difference of  types of their interaction with coal surface. The high effectiveness and perspectivities of application of anti-gas coal for neutralization of heavy metal cations in aqueous solution was shown.
 Рассмотрены результаты исследования адсорбции катионов свинца и меди, а также их смеси на поверхности модифицированного и немодифицированного противогазной угля протяжении различных промежутков времени. Определены максимальную адсорбционную емкость угля отношении каждого из катионов. Установлено, что конкуренции между катионами в процессе адсорбции нет, что объяснимо с позиций различных типов взаимодействия с поверхностью угля. Доказана высокая эффективность и перспективность применения противогазной угля для обезвреживания катионов тяжелых металлов в водных средах.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2008-03-01
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/1620
 
Source Proceedings of National Aviation University; Том 36, № 3 (2008); 205-208
Вестник Национального авиационного университета; Том 36, № 3 (2008); 205-208
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 36, № 3 (2008); 205-208
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).