Запис Детальніше

Клініко-епідеміологічні особливості ботулізму на Буковині

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Клініко-епідеміологічні особливості ботулізму на Буковині
 
Creator Сокол, Андрій Миколайович
Трефаненко, Афанасій Григорович
Богачик, Нонна Анатоліївна
Венгловська, Ядвіга Вікентіївна
Печенюк, Ганна Іванівна
 
Subject ботулізм
клініка
епідеміологія
ботулизм
клиника
эпидемиология
botulism
disease pattern
epidemiology
 
Description Вивчено клініко-епідеміологічні особливості ботулізму в 26 дорослих хворих. Установлено чіткий зв'язок хвороби зі споживанням консервованих продуктів домашнього приготування, перш за все, тушкованого м'яса і паштету (69,1 %), рідше копченої і в'яленої риби (15,4 %), грибів (15,4 %).
Захворюваність мала переважно спорадичний характер (76,9 % хворих), але були і 2 групові (сімейні) спалахи (23,1 %). Пізнє звертання за медичною допомогою, запізніла діагностика і госпіталізація хворих свідчать про недостатню обізнаність населення з методами запобігання ботулізму, недостатність знання клініки хвороби лікарями загальної практики.
 
Date 2014-05-20T20:24:53Z
2014-05-20T20:24:53Z
2003
 
Type Article
 
Identifier УДК 616.981.553
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7526
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Клінічна та експериментальна патологія