Клініко-епідеміологічні особливості ботулізму на Буковині
Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Клініко-епідеміологічні особливості ботулізму на Буковині
|
|
Creator |
Сокол, Андрій Миколайович
Трефаненко, Афанасій Григорович Богачик, Нонна Анатоліївна Венгловська, Ядвіга Вікентіївна Печенюк, Ганна Іванівна |
|
Subject |
ботулізм
клініка епідеміологія ботулизм клиника эпидемиология botulism disease pattern epidemiology |
|
Description |
Вивчено клініко-епідеміологічні особливості ботулізму в 26 дорослих хворих. Установлено чіткий зв'язок хвороби зі споживанням консервованих продуктів домашнього приготування, перш за все, тушкованого м'яса і паштету (69,1 %), рідше копченої і в'яленої риби (15,4 %), грибів (15,4 %). Захворюваність мала переважно спорадичний характер (76,9 % хворих), але були і 2 групові (сімейні) спалахи (23,1 %). Пізнє звертання за медичною допомогою, запізніла діагностика і госпіталізація хворих свідчать про недостатню обізнаність населення з методами запобігання ботулізму, недостатність знання клініки хвороби лікарями загальної практики. |
|
Date |
2014-05-20T20:24:53Z
2014-05-20T20:24:53Z 2003 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
УДК 616.981.553
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7526 |
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|
Publisher |
Клінічна та експериментальна патологія
|
|