Запис Детальніше

ЧИННИКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ АВІАДИСПЕТЧЕРОМ У ПРОЦЕСІ КЕРУВАННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ЧИННИКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ АВІАДИСПЕТЧЕРОМ У ПРОЦЕСІ КЕРУВАННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ
Determinants of decision making air traffic controllers in the air traffic control
Факторы принятия решений авиадиспетчером в процессе управления воздушным движением
 
Creator Рева, О.М.
Дмитрієв, С.О.
Селезньов, Г.М.
 
Subject


 
Description  Враховуючи важливість впливу людського чинника на безпеку польотів під час керування повітряним рухом та особливу роль процесів прийняття рішень у професійній діяльності авіадиспетчера, розроблено відповідну модель, яка враховує фактори невизначеності, когнітивної складності, дефіциту часу та стресу у процесі розв’язання повітряної обстановки. Визначено характер інформації, що використовується в системах керування повітряним рухом. Розглянуто концепцію та розроблено рекомендації щодо забезпечення авіадиспетчеру умов праці в режимі активного оператора, а також методичні рекомендації щодо організації їх професійної підготовки з урахуванням зазначених чинників прийняття рішень.
 Taking into account the importance of the human factor’s influence to the flight safety while control air traffic and the special role of the data reduction processes, it is proposed corresponding model, which considers the factors of uncertainty, cognitive complexity, time deficit and stress in the process of decision making. It is determined the nature of information, which is used in the air traffic control systems. Concept is examined and are developed recommendations regarding the guarantee of an air traffic controller with working conditions in the regime of active operator, and also systematic recommendations regarding the organization of their professional preparation taking into account the facts indicated.
 Учитывая важность влияния человеческого фактора на безопасность полетов при управлении воздушным движением и особую роль процессов принятия решений в профессиональной деятельности авиадиспетчера, разработана соответствующая мо-дель, которая учитывает факторы неопределенности, когнитивной сложности, дефицита времени и стресса в процессе решения воздушной обстановки. Определен характер информации, которая используется в системах упр-ния воздушным движением. Рассмотрена концепция и разработаны рекомендации по обеспечению авиадиспетчеры условий труда в режиме оператора, а также методические рекомендации по организации их профессиональной подготовки с учетом указанных факторов принятия решений.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2009-01-01
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/1652
 
Source Proceedings of National Aviation University; Том 38, № 1 (2009); 13-19
Вестник Национального авиационного университета; Том 38, № 1 (2009); 13-19
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 38, № 1 (2009); 13-19
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).