Запис Детальніше

Оптимізація рецептурного складу напою оздоровчого призначення на основі сироватки

Цифровой репозитарии Национального технического университета "Харьковский политехнический институт" (eNTUKhPIIR)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Оптимізація рецептурного складу напою оздоровчого призначення на основі сироватки
Optimization of formulation composition of health whey-based beverage
 
Creator Ткаченко, Наталія Андріївна
Некрасов, Павло Олександрович
Вікуль, С. І.
 
Subject екстрагування
квіти
активність біологічна
наповнювач
поверхня відклику
berry filler
extraction
biological activity
response surface
 
Description Наведено результати досліджень щодо обґрунтування раціональних параметрів екстрагування біологічно активних речовин із квітів Tagetes patula. Оптимізовано рецептурний склад напою оздоровчого призначення на основі сирної сироватки, настою з квітів Tagetes patula, ягідного наповнювача «Лісова ягода». Наведено рекомендації щодо розробки технологій неферментованих і ферментованих сироватково-рослинних напоїв оздоровчого призначення.
The development of industrial production of cheese and casein in the world gives rise to the whey use problem. The need to solve this problem is caused by technological and environmental aspects. Whey is almost not processed in Ukraine. Therefore, the development of health wheyvegetable beverages with optimal component composition is an urgent task. The paper presents the classification and characteristics of whey types, justifies the choice of vegetable raw materials – Tagetes patula, as a source of biologically active substances, substantiates the usefulness of berry fillers in beverages. Rational parameters of the extraction process of biologically active substances from Tagetes patula flowers by drinking water: temperature (95±5) °C, duration 60 min, water duty 10 are established. The optimal ratio of whey, tincture of Tagetes patula flowers and berry filler “Wild berry” – 73.8; 18.5 and 6.2 %, respectively, as the components of the whey-vegetable basis for the production of health beverages is found. The chemical composition and quality indicators of the developed whey-vegetable basis with the optimal component composition are determined. The recommendations on developing the technologies of three groups of non-fermented and fermented health whey-vegetable beverages with high probiotic, antioxidant and hepatoproective properties are given.
 
Date 2016-04-25T10:59:22Z
2016-04-25T10:59:22Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Ткаченко Н. А. Оптимізація рецептурного складу напою оздоровчого призначення на основі сироватки / Н. А. Ткаченко, П. О. Некрасов, С. І. Вікуль // Восточно-европейский журнал передовых технологий. – 2016. – № 1/10 (79). – С. 49-57.
http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/21115
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Технологічний центр
Українська державна академія залізничного транспорту