Запис Детальніше

Заквашувальна композиція зі змішаних культур біфідобактерій для виробництва кисломолочних продуктів дитячого харчування

Цифровой репозитарии Национального технического университета "Харьковский политехнический институт" (eNTUKhPIIR)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Заквашувальна композиція зі змішаних культур біфідобактерій для виробництва кисломолочних продуктів дитячого харчування
Starter composition of mixed cultures of bifidobacteria for production of fermented milk products for infant food
 
Creator Ткаченко, Наталія Андріївна
Назаренко, Юлія Валентинівна
Некрасов, Павло Олександрович
 
Subject харчування дитяче
біфідобактерії
ферментація
властивості пробіотичні
infant food
bifidobacterium
fermentation
probiotic
 
Description The regular consumption of high quality dairy products produced using probiotic bifidobacteria cultures promotes the normalization of children’s intestinal microbiocenosis and the improvement of children’s immune status. In the present work the regularities were established of fermentation of adapted to milk monocultures B. bifidum 1 + B. longum Я3 + B. infantis 512 in sterilized milk enriched with fructose as bifidogenic factor. The recommendations for the composition of the three strain starter of mixed cultures of bifidobacteria were given: for dairy products for infant food with the highest number of viable cells of all three types of bifidobacteria – B. bifidum 1, B. longum Я3 and B. infantis 512 it was recommended to set the ratio of these cultures in starter composition 1 : 1 : 10, the inoculum concentration of the cultures – 1×105, 1×105 and 1×106 CFU/cm3, respectively. The prospectivity of the use of the developed starter composition of mixed cultures of bifidobacteria in the technology of bifidobacteria containing dairy products for infant food with long shelf life was experimentally proved.
 
Date 2019-03-13T14:02:41Z
2019-03-13T14:02:41Z
2015
 
Type Book chapter
 
Identifier Ткаченко Н. А. Заквашувальна композиція зі змішаних культур біфідобактерій для виробництва кисломолочних продуктів дитячого харчування / Н. А. Ткаченко, Ю. В. Назаренко, П. О. Некрасов // Повноцінне харчування: інноваційні аспекти технологій, енергоефективного виробництва, зберігання та маркетингу : кол. монографія / ред.: В. В. Євлаш, В. О. Потапов, Н. Л. Савицька. – Харків : ХДУХТ, 2015. – Розд. 11. – С. 294-315.
http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/40200
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Харківський державний університет харчування та торгівлі