Запис Детальніше

Оптимізація параметрів екстрагування біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula

Цифровой репозитарии Национального технического университета "Харьковский политехнический институт" (eNTUKhPIIR)

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Оптимізація параметрів екстрагування біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula
 
Creator Ткаченко, Наталія Андріївна
Некрасов, Павло Олександрович
Вікуль, С. І.
Гончарук, Я. А.
 
Subject екстрагування
активність біологічна
поверхня відгуку
extraction
biological activity
response surface
 
Description В роботі обґрунтована доцільність пошуку нових природних джерел біологічно активних речовин, які можуть бути використані у виробництві молочних продуктів із заданими властивостями. Наведена характеристика вітчизняної рослинної сировини – квітів Tagetes patula як перспективної сировини для виробництва цієї групи продуктів. Встановлені оптимальні параметри процесу екстрагування біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula водно–спиртовим розчином: масова частка етилового спирту у розчині – 46,16 %, тривалість екстрагування – 22,16 хв., температура (20±1) °С, співвідношення квіти Tagetes patula : водно–спиртовий розчин – 1 : 131. Визначені біологічна активність (92,0–92,6 од. акт.) та вміст біологічно активних речовин (катехінів – 72,0–72,5 мкг/100 г, флавонолів – 62,–62,4 мкг/100 г, каротиноїдів – 10,2–10,5 мкг/100 г) у водно–спиртовому екстракті з квітів Tagetes patula, отриманому за оптимальними параметрами. Розроблені рекомендації щодо використання екстракту біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula у виробництві сироваткових напоїв із заданими властивостями –
гепатопротекторними, пробіотичними, антиоксидантними.
In the work the expedience of the search for new sources of natural bioactive substances which can be used in the manufacturing of dairy products with the desired properties was substantiated. The characteristic of the native vegetable raw materials – flowers Tagetes patula as a prospective feedstock for the production of this product group was given. The optimal parameters of the extraction process of bioactive substances from flowers Tagetes patula with water–alcohol solution were determined, namely: the mass fraction of ethanol in the solution – 46,16 %, extraction duration – 22,16 min, temperature (20±1) °C, the ratio of flowers Tagetes patula : hydroalcoholic solution – 1 : 131. The biological activity (92,0–92,6 units of activity) and the content of biologically active substances (catechins – 72,0–72,5 μg/100 g, flavonols – 62,0–62,4 μg/100 g, carotenoids – 10,2–10,5 μg/100 g) in the aqueous–alcoholic extract of flowers Tagetes patula, which was obtained using the optimal settings, were ascertained. The recommendations for the application of the extract of biologically active substances from flowers Tagetes patula in the production of whey beverages with desired properties – hepatoprotective, probiotic, antioxidant ones – were developed.
 
Date 2019-03-13T13:19:14Z
2019-03-13T13:19:14Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Оптимізація параметрів екстрагування біологічно активних речовин з квітів Tagetes patula / Н. А. Ткаченко [та ін.] // Науковий вісник Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. : Харчові технології ; Економічні науки = Sci. Messenger of Lviv Nat. Univ. of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskyj. Ser. : Food technologies ; Economical sciences / гол. ред. В. В. Стибель. – Львів : ЛНУВМБТ, 2016. – Т. 18, № 1 (65). – Ч. 4. – С. 122-132.
http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/40197
 
Language uk
 
Format application/pdf
 
Publisher Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького