Запис Детальніше

Динаміка температури кометного пилу

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Динаміка температури кометного пилу
 
Creator Андрієнко, Д.П.
Міщишина, І.Г.
 
Subject Динамика и физика тел Солнечной системы
 
Description Розглянута задача про визначення часу релаксації температури пилинок, які руйнуються в умовах зовнішньої кометної атмосфери, до її рівноважного значення. Чисельно розв'язувалось рівняння, що описує зміну кількості, тепла пилинки в полі, сонячної радіації з урахуванням втрат на сублімацію. Розрахунки проведені для чистого льоду та льоду, забрудненого вуглецем або силікатом. Отримані значення часу релаксації температури для різних розмірів пилинки при фіксованому початковому відхиленні. Він може досягати кількох хвилин на І а. о. Залежність часу релаксації від розмірів має принципово різний характер для пилинок з льоду, забрудненого силікатом або вуглецем. Знайдено хід температури з часом та залежності часу релаксації температури від її початкового відхилення. Модель дозволяє вирішувати задачу про встановлення стану теплової рівноваги для. ізотермічних пилинок в космічному просторі в залежності від їхнього складу та зовнішніх умов.
Рассмотрена задача определения времени релаксации температуры пылинок, разрушающихся в условиях внешней кометной атмосферы, к ее равновесному значению. Численно решалось уравнение, описывающее изменение количества теплоты пылинки в поле солнечной радиации с учетом потерь на сублимацию. Расчеты, проведены для чистого льда и льда, загрязненного углеродом или силикатом. Получены значения времени релаксации пылинки для разных размеров пылинки при фиксированном начальном отклонении. Оно может достигать нескольких минут на I а. е. Зависимость времени релаксации от размеров имеет принципиально различный характер для пылинок из льда, загрязненного силикатами или углеродом. Найден ход температуры со временем и зависимость времени релаксации от начального отклонения. Модель позволяет решать задачу возвращения пылинки к состоянию теплового равновесия для изотермических пылинок в космическом пространстве в зависимости от их состава и внешних условий.
 
Date 2019-03-19T14:14:38Z
2019-03-19T14:14:38Z
2000
 
Type Article
 
Identifier Динаміка температури кометного пилу / Д.П. Андрієнко, І.Г. Міщишина // Кинематика и физика небесных тел. — 2000. — Т. 16, № 1. — С. 40-48. — Бібліогр.: 19 назв. — укр.
0233-7665
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/150023
523.6
 
Language uk
 
Relation Кинематика и физика небесных тел
 
Publisher Головна астрономічна обсерваторія НАН України