Запис Детальніше

Робастна стабілізація та оптимізація системи управління польотом зі зворотним зв’язком за станом та нечіткою логікою

Наукові журнали НАУ

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Робастна стабілізація та оптимізація системи управління польотом зі зворотним зв’язком за станом та нечіткою логікою
ROBUST STABILIZATION AND OPTIMIZATION OF FLIGHT CONTROL SYSTEM WITH STATE FEEDBACK AND FUZZY LOGICS
Робастная стабилизация и оптимизация системы управления полетом с обратной связью по состоянию и нечеткой логикой
 
Creator Komnatska, Marta M.
Tunik, Anatoliy A.
 
Subject fuzzy optimization; fuzzy robust control; model with parameters un certainties; linear matrix inequality


 
Description  Розглянуто принцип поєднання двох потужних та сучасних засобів теорії управління як метод лінійних матричних нерівностей, який використовується для синтезу чіткого регулятора та нечіткого управління для синтезу регулятора з м’якими обчисленнями. Процедура синтезу складається з двох етапів. На першому етапі вирішено задачу синтезу робастного - регулятора для безпілотного літального апарату із врахуванням зовнішніх збурень, які діють на об’єкт управління. Умови стійкості сформовано у вигляді лінійних матричних нерівностей. Другий етап присвячено задачі синтезу нечіткого регулятора для зовнішнього контуру управління в режимі стабілізації висоти, заснованого на нечіткій логіці. З метою покращення якості управління параметри нечіткого регулятора настроюються за допомогою градієнтного методу. Проведено дослідження на прикладі управління поздовжнім каналом безпілотного літального апарату.
 This paper deals with combination of two powerful and modern control tools as linear matrix inequality that is used for synthesis a ‘crisp’ controller and a fuzzy control approach for designing a soft controller. The control design consists of two stages. The first stage investigates the problem of a robust an controller design with parameters uncertainties of the handled plant in the presence of external disturbances. Stability conditions are obtained via a quadratic Lyapunov function and represented in the form of linear matrix inequalities. The second stage consists of the outer loop controller construction based on fuzzy inference system that utilizes for altitude hold mode. The parameters of the fuzzy controller are adjusted with a gradient descent method in order to improve the performance of the overall system. The case study illustrates the efficiency of the proposed approach to the flight control of small Unmanned Aerial Vehicle
 Рассмотрены принцип сочетания двух мощных и современных средств теории управления как метод линейных матричных неравенств, который используется для синтеза четкого регулятора и нечеткого управления для синтеза регулятора с мягкими вычислениями. Процедура синтеза состоит из двух этапов. На первом этапе решена задача синтеза робастного - регулятора для беспилотного летательного аппарата с учетом внешних возмущений, действующих на объект управления. Условия устойчивости сформирован в виде линейных матричных неравенств. Второй этап посвящен задачи синтеза нечеткого регулятора для внешнего контура управления в режиме стабилизации высоты, основанного на нечеткой логике. С целью улучшения качества управления параметры нечеткого регулятора настраиваются с помощью градиентного метода. Проведено исследование на примере управления продольным каналом беспилотного летательного аппарата.
 
Publisher National Aviation University
 
Contributor


 
Date 2009-04-01
 
Type


 
Format application/pdf
 
Identifier http://jrnl.nau.edu.ua/index.php/visnik/article/view/1792
 
Source Proceedings of National Aviation University; Том 41, № 4 (2009); 33-41
Вестник Национального авиационного университета; Том 41, № 4 (2009); 33-41
Вісник Національного Авіаційного Університету; Том 41, № 4 (2009); 33-41
 
Language uk
 
Rights Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).